RAZSTAVA

Kače in lepotice

Objavljeno 15. avgust 2014 00.20 | Posodobljeno 15. avgust 2014 00.21 | Piše: Jože Miklavc

V Mozirskem gaju odpirajo poletno razstavo rož in eksotičnih živali.

Miklavc Brinečev mlin (Foto: Jože Miklavc)

Danes se odpirajo vrata v park cvetja Mozirski gaj, ki so ga slovenski vrtnarji ter tamkajšnje Ekološko hortikulturno društvo EHG Mozirski gaj pripravili na ogled s poletno razstavo rož, cvetličnih aranžmajev ter eksotičnih živali Bioexo. V polsenci neokrnjenega gozda, s hortikulturnimi posaditvami, cvetnimi gredicami ter številnimi etnografskimi objekti (kapelica sv. Valentina, planinska koča, kovačnica, preužitkarska bajta, klopotec ob Steyerjevi brajdi ter trti potomki najstarejše trte na svetu mariborske modre kavčine, vrt zdravilnih zelišč, stari hribovski vrt gartlc, vrt medovitih rastlin s čebelnjakom tamkajšnje čebelarske družine Mozirje, z malim mlinom na potoku, žago venecijanko, starim kozolcem, sobo s tkalskimi statvami, odlično ohranjeno kaščo ter idiličnim vrtom Gostilnica pri Mileni) sprehajalci, ki imajo radi naravo in cvetje, ne bodo ostali hladni. Z današnjo prireditvijo v organizaciji Sekcije vrtnarjev pri Obrtni zbornici Slovenije, ko bodo ustvarjali cvetlični arhitekti in vrtnarske modistke, se vrata parka odpirajo za ogled še v bistveno lepši luči, kot je gaj odprt za ogled vsakodnevno že vse od spomladi, zaprli pa ga bodo pozno jeseni, po poznopoletni tradicionalni razstavi buč. Privlačno tekmovanje za pokal mozirski tulipan bo prvega dne zagotovo magnet za mnoge cvetličarje, aranžerke in aranžerje, hortikulturce in druge cvetoljubce.

Najbolj nori gartlc

Tokrat, v 36. letu gaja ob Savinji, pri EHD Mozirski gaj obljubljajo tudi prikaz več zelenjavno-cvetličnih vrtov ter med njimi najbolj noro zasajen domači vrt gartlc. S tem bo prikazano dejstvo, da je slovensko vrtnarstvo ukoreninjeno v davno kulturo slovenske domačije, a je hkrati tudi sodobna in modernih nazorov, obljublja prva vrtnarka parka Elica Bele, skozi roke katere gre skoraj vse. Svoje strokovne usmeritve in sposobnosti bodo prikazale tudi svetovalne službe, slovenske strokovne šole za vrtnarstvo, oblikovanje in hortikulturo, z njimi pa tudi njihovi mentorji ter najuspešnejši dijaki in študentje. Vprašanje je le, kdo bo najboljši med odličnimi, o čemer bo presojala strokovna žirija priznanih slovenskih aranžerjev s Simonom Ogrizkom v ospredju.

Čeprav imajo vzgojitelji zavoda Bioexo popoln nadzor nad svojimi kačami velikankami ter pitoni, je stik z njihovo hladno, svetlečo se kožo prej srh vzbujajoč kot vroč. A mnogo obiskovalcev se temu in obveznemu fotografiranju ne more odreči. V soboto pa bo predstava teh kač velikank in modna revija lepih deklet ter drznih žena s kačjimi aranžmaji, tudi živimi strupenjačami in velikankami. Srhljiva modna revija bo zagotovo vrhunec za lepotne sladokusce, ki bi radi tudi sami živeli s tako lepim nakitom, kot so dvometrske rumene amazonke. Tako bodo junaki iz filmskih risanih serij, ki v Mozirju navdušujejo že več poletnih razstav, prava paša za oči in privlačno druženje za otroke in starejše, zagotavljata prva moža prireditve Darko Bele in Božo Plesec. Razstava bo odprta do 17. avgusta, gaj pa vse do pozne jeseni.

Deli s prijatelji