MOKRO

Jutri zjutraj 5 stopinj Celzija, reke bodo narasle

Objavljeno 30. maj 2013 15.05 | Posodobljeno 30. maj 2013 15.05 | Piše: S. J.

Temperature bodo še naprej kljubovale letnemu času.

Jutri bo dežnik obvezna oprema.

LJUBLJANA – Hladno vreme s padavinami se še ne bo poslovilo. »Vreme bo v prihodnjih dneh nestanovitno, danes in jutri precej deževno,« je povedal dežurni prognostik Jure Cedilnik. Na Primorskem in ponekod v južni Sloveniji bodo nastajale tudi nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 18 stopinj Celzija, poroča Agencija RS za okolje (Arso). Danes lahko ob močnejših krajevnih padavinah prehodno narastejo manjši vodotoki, ob nevihtah tudi hudourniki.

Reke lahko močno narastejo

Podobno vreme se bo nadaljevalo tudi v petek, le da bodo temperature še nekaj stopinj nižje. Jutranje se bodo gibale od 5 do 10 stopinj, najvišje dnevne pa od 8 do 14 stopinj Celzija. Tudi v prihodnjih dneh lahko zaradi predhodne namočenosti in prihajajočih padavin reke, zlasti v vzhodni Sloveniji, močno narastejo. Mogoča so tudi razlivanja, predvidoma na območjih pogostih poplav.

Reka Mura lahko v soboto dopoldan doseže opozorilni pretok 635 kubičnih metrov na sekundo in poplavi znotraj poplavnih nasipov, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Lepše vreme šele naslednji teden

»V soboto in nedeljo bo že topleje, sploh v nedeljo. Dežja bo sicer manj, vendar pa bodo plohe še vedno dokaj pogoste,« je o vremenu čez vikend povedal Cedilnik. Vreme se bo vsaj za nekaj dni ustalilo v začetku prihodnjega tedna, ko se bodo temperature gibale okoli 20 stopinj, proti koncu prihodnjega tedna pa bodo ponekod lahko dosegle tudi do 25 stopinj Celzija.

Deli s prijatelji