AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Jutri stopamo v daljše obdobje padavin

Objavljeno 11. februar 2016 14.38 | Posodobljeno 11. februar 2016 14.38 | Piše: Andreja Sušnik
Ključne besede: vreme napoved

Temperatura je pohladila pokrajino, zacveteli so zvončki, solato, papriko in jajčevec že lahko sadimo v steklenjake. Prišel je tudi čas za rez v vinogradu, ki jo opravimo po temeljitem ogledu trt.

Pustno obdobje in toplota prejšnjega tedna sta zdramila tudi prve znanilce pomladi. Marsikje so se že odprli prvi cvetovi zvončkov, kar v tem obdobju ni nič neobičajnega.

Vremenski obeti od 11. do 16. februarja

Danes se bo prehodno nekoliko okrepilo območje visokega zračnega tlaka, a že od petka dalje bodo naši krajih spet pod vplivom višinskih jugozahodnih vetrov z vremenskimi frontami.

Danes se bo prehodno delno zjasnilo. V petek se bodo spet pričele pojavljati padavine, največ jih bo v zahodni Sloveniji. Oblačno vreme z občasnimi padavinami se bo nadaljevalo tudi ob koncu tega in v začetku prihodnjega tedna. Nekoliko hladneje bo, a bo po nižinah predvidoma deževalo.



Na Primorskem se običajno pojavijo že v zadnjih dnevih januarja, v osrednji Sloveniji pa v prvi dekadi februarja. Lani so bili prvi na Goriškem 24. januarja, na Obali 1. februarja, v Celju in Velikih Dolencih 12. februarja, v Ljubljani 17. februarja, v Novem mestu 21. februarja in v Mariboru 23. januarja.

Rez v vinogradu

Pred rezjo si vinograd najprej ogledamo in ocenimo njegovo rast v minulem letu. Zimsko rez je treba prilagoditi gojitveni obliki, razdalji sajenja, velikosti vinograda, starosti trte, dozorelosti lesa, zdravstvenemu stanju trte in sorti.

Rez opravljamo v času mirovanja, od decembra do napenjanja brstov. Mlade trte, bolj nagnjene k pozebi, obrežemo pozneje, saj zgodnja rez pospeši tudi rast. Običajno sorte z večjimi grozdi režemo na štiri do šest očes na kvadratni meter, malo več očes puščamo pri sortah s srednje velikimi grozdi, kamor spada na primer chardonnay.

Največ očes, od 8 do 10, puščamo pri sortah z majhnimi grozdi (sivi pinot). Z rezjo omejujemo premočno rast, ki jemlje hrano vinski tri, zato tudi trpi kakovost grozdja.

Tehnologi so določili indeks trtnega ravnotežja (R), ki pove razmerje med maso grozdja in maso odrezanega lesa.

Ta indeks naj bi bil od 5 do 7. Če smo pridelali 3 kg grozdja na trto (kar je največja dovoljena teža pri kakovostnih vinih), bi morala biti masa odrezanega zimskega lesa 0,5 kg, to pomeni, da je indeks 6.

Kakovosten pridelek lahko pričakujemo na rozgah, ki so vsaj 1 m dolge in debele od 7 do 10 mm.

Rozge, dolge 50 cm ali manj, dajo pridelek z nizko sladkorno stopnjo in z visokimi kislinami. Kratke so posledica preobremenitve ali pa tudi senčenja.

Le s pravilno rezjo bomo dosegli ustrezno osvetljenost trte, primerno rast ter prehrano vinske trte in s tem kakovosten pridelek.

Čas je za prvo setev

Marsikaterega vrtičkarja ob toplih dneh že srbijo prsti, da bi ril po zemlji in opravil prve setve. V rastlinjak ali v setvene panoje na okenskih policah med prvimi sejemo papriko, paradižnik, cvetačo in brokoli. Pravi čas je od začetka februarja. Če vreme dopušča, lahko prve setve solate v ogrevane rastlinjake ali tople grede opravimo že januarja.

Setev krhkolistnih spomladanskih sort v neogrevane rastlinjake opravimo januarja in februarja. Preverimo tudi, koliko časa potrebujejo rastline do saditve na prosto. Paprika in jajčevec potrebujeta od 70 do 85 dni, solata od 30 do 35, kapusnice od 35 do 45.

Rastišče naj bo dobro osvetljeno. Večina zelenjave potrebuje sonce in ne uspeva na slabo osončenih predelih.

Kaj postorimo v začetku februarja?

• Preglejmo škropilne koledarje in vzgojimo svoje vrtne sadike. 9. februar 1986

V notranjosti Slovenije je snežilo, najmočneje na območju vzhodnih Karavank, Kozjaka in Pohorja. Do jutra naslednjega dne je v 24 urah v Podlipju na Kozjaku zapadlo kar 90 cm snega, v Podpeci na Koroškem 75, v Gradišču pri Slovenj Gradcu 73, na Kozjem Vrhu v Dravski dolini 70 in na Ravnah na Koroškem 51 cm.

 

Deli s prijatelji