V PRIČAKOVANJU

Jutri sodba v zadevi Patria

Objavljeno 04. junij 2013 11.10 | Posodobljeno 03. junij 2013 22.39 | Piše: Aleksander Brudar

Janša: Z obsodbo v zadevi Patria bi se vrnili v čas povojnih sodnih konstruktov.

Janša je bil ob prihodu s sodišča razočaran, ker oprostilna sodba ni bila izrečena že včeraj, saj naj bi bila »situacija kristalno jasna«. Foto: Aleš Černivec/Delo

LJUBLJANA – V odmevni kazenski zadevi Patria so na ljubljanskem okrajnem sodišču potekali še zaključni govori obtožencev, predsednika SDS in dvakratnega premierja Janeza Janše, prvega moža Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Tone Krkoviča. Kljub temu da je bila sodba napovedana za včeraj, se je sodnica odločila, da jo bo razglasila jutri dopoldne. V podporo Janši se je pred poslopjem zbralo več sto ljudi, ki so ob njegovem prihodu s sodišča vzklikali »Janša, Janša, Janša«, s transparenti pa opozarjali, da bi njegova morebitna obsodba pomenila konec svobode v državi in da naj država raje zapre lopove, ne pa poštenih podjetnikov. Med množico je bilo mogoče opaziti tudi njegove nasprotnike, ki so z žvižgi opozarjali, da bi moral Janša za zapahe.

Janša: Kršene so mi bile pravice

Predsednik SDS je sicer pred sodnico povedal, da so po petdesetih obravnavah, na katerih je bilo izvedenih na desetine različnih dokazov in zaslišanih ogromno prič, tako dokazi kot priče v celoti potrdili njegov zagovor. »Obtožbe so zavrnile priče, ki jih je navedlo tožilstvo,« je povedal in dodal, da je sam opis kaznivega dejanja v nasprotju s kazenskim pravom in da so mu bile kršene procesne pravice, saj že tretje leto teče kazenski postopek, ki je nerazumno dolg in brez dokazov. Obtožni predlog bi moral po njegovih besedah po zakonu vsebovati opis kaznivega dejanja, iz katerega bi morali izhajati čas, kraj in znaki kaznivega dejanja. »Obtožni predlog brez teh elementov ne bi smel biti napisan in sprocesiran,« poudarja Janša in opozarja, da potem ne bi smelo biti niti obsodilne sodbe. »Nikoli v nobeni državi, ne demokratični in ne totalitarni, ne bi bil obtožen za prejemanje nagrade, ne da bi se povedalo, kakšne,« pravi in dodaja, da je treba še otroku, če mu obljubiš nagrado, povedati, kakšno bo dobil. »Tožilstvu pa ni uspelo na 100 straneh obtožnega predloga povedati, kakšna nagrada mi je bila obljubljena za nezakonito dejanje,« nadaljuje. »Da nismo sposobni obsoditi korupcije, drži. Slovensko tožilstvo ne pelje nobenega resnega postopka,« pravi in poudarja, da se je resnica o Patrii začela z nekdanjo vlado Antona Ropa oziroma s prodajo Sistemske tehnike podjetju Viator & Vektor Zdenka Pavčka ter s poznejšim pismom o nameri med obrambnim ministrstvom in Sistemsko tehniko. »Nobeno nepristransko sodišče ne more slediti takšnemu obtožnemu predlogu. Tako bi šli ne samo 25 let, ampak 65 let nazaj, v čas povojnih sodnih konstruktov,« opozarja nekdanji premier, ki med drugim tožilstvu tudi očita, da zanika samo sebe: »S tem, ko se nisem hotel sestati s predstavniki finske Patrie, sem jim onemogočil obremenilne dokaze proti meni.«

Drobne laži v poslovanju s Patrio

V nadaljevanju sta tako Krkovič kot Črnkovič v daljšem govoru poudarila, da nikakor nista sodelovala pri podkupovanju. »Bil sem dokazljivo proti podkupovanju in res ne morem razumeti, da je nekdo slep in da tega dejstva ne more dojeti,« je v daljšem govoru med drugim povedal Črnkovič. Po mnenju njegovega zagovornika Dejana Markovića je edini greh, ki ga je Črnkovič storil, da se je poslužil drobnih laži v poslovanju s Patrio. Obsojeni avstrijski poslovnež Wolfgang Riedl naj bi Patrii povedal, da je posel v Sloveniji mogoče dobiti le prek dobrih povezav s politiko, Črnkovič pa je pozneje to igro zgolj igral in tako govoril Fincem tisto, kar so želeli slišati. Črnkovič je zatrdil tudi, da nikoli ni vplival na Krkoviča in da nikoli ni nikomur obljubil nobene provizije. Krkovič pa je v svojem zagovoru povedal, da ga metoda, ki jo uporablja tožilstvo, spominja na tožilske prakse iz zgodnjih let bivšega režima. »Zadeve so se za lase privlečene prikazovale z ihto – treba me je obsoditi. Dve leti in 24.000 evrov za mene ni mačji kašelj,« je razložil Krkovič in dodal, da četudi ga sodišče obsodi na sto let zapora, ga bo še vedno zanimalo, zakaj. »Nisem vplival, nisem imel možnosti, ker sem od slehernega vira informacij odrezan 20 let, zato nisem mogel vplivati niti na izbiro WC-papirja,« je zatrjeval in vprašal: »Kaj sem jaz naredil tako dobrega nekomu, da bi mi dal milijon?« Njegov zagovornik Jože Hribernik se je medtem dotaknil prave »resnice o Patrii« in za skupni imenovalec v vseh treh državah označil zlorabo. V Avstriji naj bi Patrijin posrednik Hans Wolfgang Riedl zlorabil preostale obtožene, da prek njih pride do čim več denarja, hkrati pa naj bi ogoljufal tudi finsko stran, je pojasnjeval Hribernik. »Lažnivec Riedl«, kakor ga je označil, naj bi ogoljufal Fince, da so privolili v plačilo provizije. Tako naj bi šlo za dogovorjeno finsko-avstrijsko igro, in sicer na račun slovenskih obtoženih, ki so se v zgodbi znašli, ne da bi imeli kar koli zraven.

Sporen nakup finskih oklepnikov

Sojenje Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Tonetu Krkoviču, Ivanu Črnkoviču in Walterju Wolfu se je začelo septembra 2011, obtožni predlog pa peterico bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov patria. Wolf in Zagožen sta sicer že nekaj časa izključena iz postopka. Prvi je namreč odšel v Kanado in je zoper njega razpisana mednarodna tiralica, drugi pa je zbolel. Tožilstvu pa ni uspelo na 100 straneh obtožnega predloga povedati, kakšna nagrada mi je bila obljubljena za nezakonito dejanje. Tožilstvo za Janšo predlaga dve leti zapora, za Črnkoviča in Krkoviča pa po 22 mesecev.

Deli s prijatelji