POLETNO

Jutri se začnejo najdaljše šolske počitnice

Objavljeno 21. junij 2012 17.47 | Posodobljeno 21. junij 2012 17.47 | Piše: Mi. S., STA

V iztekajočem se šolskem letu je šolske klopi gulilo 159.618 učencev v osnovnih šolah in 79.900 dijakov v srednjih šolah.

LJUBLJANA – Učenci osnovnih šol in dijaki z izjemo devetošolcev in maturantov bodo imeli v petek zadnji dan pouka v tem šolskem letu in bodo prejeli spričevala. S torkom po prazniku se za mlade začenjajo najdaljše počitnice v letu, razen za tiste, ki bodo pristopili k predmetnim in popravnim izpitom.

V šolske klopi se učenci vračajo v ponedeljek, 3. septembra

V iztekajočem se šolskem letu je šolske klopi gulilo 159.618 učencev v osnovnih šolah in 79.900 dijakov v srednjih šolah. Učenci devetega razreda osnovne šole so zaključna spričevala dobili 15. junija, dijaki zaključnih letnikov srednjih šol pa so pouk zaključili že 28. maja.

V osnovnih šolah se s torkom, 26. junija, začenja obdobje predmetnih in popravnih izpitov za učence do 8. razreda. Izpite bodo v tem roku lahko opravljali do 9. julija, medtem ko se bo za devetošolce obdobje predmetnih in popravnih izpitov zaključilo v ponedeljek, 2. julija. Novo priložnost bodo učenci osnovnih šol imeli še med 20. in 31. avgustom. Za srednješolce se 28. junija začenja spomladanski izpitni rok, jesenski rok pa se začenja 16. avgusta.

Posodobljeni učni načrti

Iztekajoče se šolsko leto je v osnovnih šolah zaznamoval začetek uvajanja posodobljenih učnih načrtov, ki ga strokovno spremlja Zavod RS za šolstvo. Posodobljeni učni načrti so se uvajali pri več predmetih in v različnih razredih. Uvajanje posodobljenih učnih načrtov v osnovne šole se bo nadaljevalo tudi v prihodnjem šolskem letu 2012/13, kar pomeni, da bo večina dejavnosti zavoda za šolstvo usmerjena v podporo vzgojno-izobraževalnim zavodom pri uresničevanju teh nalog, so pojasnili na zavodu.

Vodja oddelka področnih in predmetnih skupin na zavodu za šolstvo Amalija Žakelj je povedala, da si strokovnjaki na področju šolstva vseskozi prizadevajo v pouk uvajati sodobne pristope oz. da je njihova bistvena naloga posodabljanje šolske prakse. Pri tem gre na eni strani za posodabljanje dokumentov, kot so učni načrti, in za njihovo uvajanje, hkrati pa posodabljanje dosegajo tudi z izobraževanjem učiteljev in posodabljanjem gradiv.

V iztekajočem se šolskem letu je šolske klopi gulilo 159.618 učencev v osnovnih šolah in 79.900 dijakov v srednjih šolah.

Čim bolj premišljeno si prizadevajo zastavljati nove projekte

V zadnjem obdobju se tako v šole uvajajo različni projekti za bralno pismenost in uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij pri pouku, projekti e-učbeniki, e-kompetentni učitelj, prav tako se izvajajo projekti uvajanja tujih učiteljev pri pouku tujega jezika.

Proces učenja in poučevanja se stalno razvija in dopolnjuje, pravi Žakljeva in dodaja, da je najboljše, če se stalno bdi nad tem in premišljeno vnašajo posamezni koraki vzporedno s potrebami družbe in razvojem stroke. Pomembno je, da se te stvari posodabljajo sistematično, premišljeno in ne prehitro, poudarja strokovnjakinja z zavoda za šolstvo.

Posodobljene učne načrte uvajajo tudi v srednjih šolah, med drugim je v iztekajočem se šolskem letu že četrtič potekalo uvajanje posodobljenih učnih načrtov v gimnazijah. Učni načrti so bili posodobljeni z vidika vsebin in didaktičnih učnih pristopov, pri čemer med drugim poudarjajo aktiven pouk z večjim vključevanjem dijakov in medpredmetno povezovanje.

Kaj pa združevanje šol?

Sicer pa je nekatere srednje šole po Sloveniji še pred koncem šolskega leta presenetila napoved ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žige Turka o združevanju oz. pripojitvi nekaterih šol. Načrtom vodstva šol, zaposleni in starši marsikje odkrito nasprotujejo.

V teh šolah namreč ocenjujejo, da bo prišlo do zmanjšanja števila zaposlenih, predvsem v administraciji, pa tudi učiteljev. Mnogi pričakujejo tudi logistične težave skupnega vodenja šol na več lokacijah, moti jih tudi naglica, s katero se je združevanja lotilo ministrstvo.

Na ministrstvu pa poudarjajo, da gre za delovni osnutek načrtov in zagotavljajo, da se za dijake in učitelje ne spreminja nič, da ne gre za ukinitev ali zaprtje šol, ampak da se samo spreminja njihov pravni status.

Za aktivne počitnice

Po koncu pouka otrokom in mladostnikom ne bo zmanjkalo možnosti za aktivno preživljanje počitnic. Že tradicionalno bodo letovanja in varstva otrok organizirali v Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), nekatera bodo tudi brezplačna. Več tisoč mladih pa bo počitnice v naravi preživljalo tudi s taborniki in skavti.

ZPMS bo tudi letos organiziral veliko aktivnosti za otroke, ki bodo zanje oziroma za njihove starše brezplačne. Varstvo otrok bo na voljo vsak delovni dan od 7. do 16. ure v vseh večjih krajih po Sloveniji. Po besedah Anite Ogulin iz ZPMS pa bodo morali starši v primeru celodnevnega varstva prispevati za prehrano in spremljevalce oziroma za vstopnino na kopališča in podobno.

Za osnovnošolce ZPMS organizira letovanja v obmorskih in gorskih mestih, mladostniki, stari od 13 do 17 let, bodo v okviru programa Boom počitnice letovali v Poreču, srednješolci, ki jim starši ne morejo omogočiti počitnic in v šoli blestijo, pa že to nedeljo v okviru projekta Mladi in Evropa potujejo v Toskano. Konec avgusta pa bo skupina mladostnikov obiskala Carigrad (Istanbul).

Septembra 161 novih osnovnošolcev

Prihodnje šolsko leto bo v šole po Sloveniji predvidoma vstopilo 161.070 osnovnošolcev in 78.560 dijakov. Kot so pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, se s prihodnjim šolskim letom tudi dokončno uvaja centralna evidenca podatkov, s katero se odpravljajo administrativne ovire, hkrati pa se bo zagotovilo, da bodo pristojni organi lahko hitreje, lažje, predvsem pa z manjšimi stroški prejeli ustrezne podatke, ki jih potrebujejo pri svojem delu.

Novost prihodnjega šolskega leta za osnovne šole je tudi, da se bodo lahko v osmem in devetem razredu oblikovale manjše učne skupine pri slovenščini oz. madžarščini in italijanščini na narodnostno mešanem območju ter pri pouku matematike in tujega jezika.

Deli s prijatelji