BIROKRACIJA

Jutri boste vloge samo še podpisali

Objavljeno 06. julij 2013 14.05 | Posodobljeno 06. julij 2013 14.06 | Piše: Jadran Vatovec

Že prihodnje leto nam ne bo več treba izpolnjevati obrazcev.

Gregor Virant se je v intervjuju za Delo dotaknil tudi prijetja Hilde Tovšak.

LJUBLJANA – Vlada je sprejela predlog novele zakona o splošnem upravnem postopku, ki naj bi bil pomemben predvsem zato, ker bo, ko bo v veljavi, bistveno poenostavil poslovanje državljanov z upravnimi organi. Ko je spregovoril o pomenu predvidenih novosti, je minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant ponosno poudaril, da bomo pri nas že v kratkem imeli tako imenovano javno upravo brez obrazcev. Jasno, obrazci bodo sicer še vedno, le da jih državljanom v upravnih postopkih ne bo več treba izpolnjevati.

Po novem bo dovolj, da državljani na občinah, upravnih enotah ali pred drugimi upravnimi organi povemo, kateri obrazec bi radi vložili, in navedemo svoje osebne podatke, pa bo javni uslužbenec nemudoma začel vse potrebne podatke vnašati v za to namenjeni informacijski sistem. Potem nam bo zgolj še natisnil vlogo, ki bo že popolna, in državljani jo bomo morali podpisati. Minister Virant je takole opisal posledice tistega, čemur pravi postopkovna revolucija: »S tem bomo stranke v upravnih postopkih razbremenili izpolnjevanja kakršnih koli obrazcev.«

Nič več nepopolnih vlog

Če bo novi zakon v državnem zboru sprejet do septembra, bodo državni uradniki najpozneje marca prihodnje leto začeli izpolnjevati obrazce namesto strank v upravnem postopku, je prepričan Virant. No, pravzaprav bo ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo že pred tem javne uslužbence pozivalo, naj nikar ne odlašajo, če to ni nujno, temveč naj začnejo čim prej uresničevati svojo dodatno obveznost. No, seveda, predlagana zakonska ureditev določa zgolj to, da mora upravni organ državljanom pač po novem ponuditi konkretno, neposredno pomoč pri izpolnjevanju obrazcev in da mora obrazec potem izpolniti samo v primeru, če to stranke želijo. Zakaj še je taka pomoč javnih uslužbencev državljanom zaželena? Zato ker uslužbenec upravnega organa ve, kaj pomeni pravilno izpolniti neki obrazec, ker zaradi svoje strokovne kompetentnosti laže zagotovi, da bo zares pravilno izpolnjen, in ker pravilno izpolnjeni obrazec omogoča tudi hitrejšo obravnavo oziroma odločanje o posameznih vlogah in zahtevkih.

Minister Virant je prepričan, da takrat, ko bodo vse obrazce izpolnjevali izkušeni profesionalci, tudi ne bo več nepopolnih vlog. Pravi, da je ministrstvo konec koncev te že uspešno preizkusilo s projektom VEM za enostavnejše ustanavljanje podjetij. Do projekta VEM je bilo kar 75 odstotkov vlog za ustanovitev podjetij, ki so jih prejemala sodišča, nepopolnih.

Le kdo bi vedel, ali bodo tudi državni uradniki oziroma javni uslužbenci navdušeni nad novo delovno obveznostjo, nad tem, da bodo smeli namesto strank pravilno izpolnjevati obrazce zanje?

Deli s prijatelji