NAPOVED

Jutri bo sneg, v petek pa prijetno sonce

Objavljeno 04. januar 2012 11.52 | Posodobljeno 04. januar 2012 11.50 | Piše: Mo. S.

Snežinke se bodo pod nadmorsko višino 600 metrov stalile v dežne kaplje.

V petek nas bo sonce poskušalo ogreti.

LJUBLJANA – Letošnja zima še ni pokazala pravega obraza, zato smo dežurnega prognostika na Agenciji RS za okolje (Arso) Benedikta Strajnarja povprašali o tem, ali nas bo v prvih novoletnih dneh vendarle dosegla nova snežna pošiljka, ki bo razveselila ljubitelje bele odeje.

Toplo in deževno

Povedal nam je, da bo danes še oblačno, popoldne pa lahko tudi rahlo rosi. Padavine bodo za zdaj še v obliki dežja, pojavljale se bodo predvsem v hribovitem svetu zahodne in južne Slovenije, proti večeru, ko nas bo prešla oslabljena fronta, pa tudi drugod po državi. Temperature bodo segale do 8, na Primorskem do 11 stopinj Celzija.

Močnejši veter, nad 600 metri pa sneg

Ponoči se bo razjasnilo, zato bodo četrtkove jutranje temperature precej nizke; med –6 in –1, dopoldne pa bo še pihal jugozahodni veter, ki je vlažen in toplejši. »Veter bo pihal s hitrostjo do 70 kilometrov na uro, kar ni malo, zato za severnovzhodni del Slovenije danes in jutri velja rumeno opozorilo. Jutri čez dan se bo jugozahodnik spet okrepil,« je dejal Strajnar. Četrtkove dnevne temperature bodo segale do 10 stopinj Celzija, po nekaterih nižinah lahko nastane megla.

Poleg močnejšega vetra se bodo ob oblačnosti občasno pojavljale tudi padavine, ki bodo nad 600 metri nadmorske višine padale v obliki snega. Visoke snežne odeje ne gre pričakovati, saj fronta nad nami ne bo obsežna, nam je še povedal sogovornik.

Sončen vikend

V petek se bo pokazalo sonce, vreme bo stabilnejše. Bolj ko bo ponoči jasno, nižje jutranje temperature bodo, ki se tudi čez dan zaradi jasnine ne bodo dvignile nad 5 stopinj. Pihal bo suh severozahodni veter, ki padavin ob koncu tedna očitno ne bo prinesel, zato boste sončni dni lahko dodobra izkoristili na prostem.

Deli s prijatelji