V ISKANJU DATUMA

Jurša za čimprejšnje predčasne volitve

Objavljeno 13. maj 2014 13.50 | Posodobljeno 13. maj 2014 13.50 | Piše: STA, K. K.

Iz pogovora pri Pahorju je bilo po Jurševi oceni čutiti tudi, da bi bil predsednik republike »zelo vesel«, če bi kdo izmed vodij poslancev ponudil možnost oblikovanja vlade narodne enotnosti.

Iz pogovora pri Pahorju je po Jurševih besedah realno pričakovati, da bodo volitve drugo nedeljo v juliju, kar da je boljše kot avgusta.

LJUBLJANA – Vodja poslancev Desusa Franc Jurša se je pri predsedniku republike Borutu Pahorju zavzel za čimprejšnje predčasne volitve. Iz pogovora pri Pahorju pa je po njegovih besedah realno pričakovati, da bodo volitve drugo nedeljo v juliju, kar da je boljše kot avgusta. V tem primeru bi namreč tudi predvolilna kampanja zarezala globoko v poletne počitnice.

Tudi Desus ne bo predlagal novega mandatarja, je na današnjem pogovoru Pahorju povedal Jurša. V izjavi za medije je ponovil, da država nima časa predolgo čakati na novo vlado, saj se s tem lahko naredi preveč škode.

Pahor bo po njegovih besedah spoštoval ustavne in zakonske roke. Ob tem je Jurša izpostavil, da po njegovem vedenju nikjer v ustavi ali zakonu ne piše, katerega meseca morajo biti volitve. S tem je odgovoril tudi na vprašanje glede morebitne ustavne presoje odloka o razpisu predčasnih volitev.

»Je pa res, da verjetno v poletnih mesecih udeležba na volitvah ne bo tolikšna, kot bi morda bila v kakšnih drugih mesecih,« je dodal.

Kljub temu Jurša meni, da je volitve boljše izpeljati julija kot avgusta, saj je v tem mesecu še več dopustov, kampanja pa bi dejansko zarezala globoko v poletje. Državljani se tako po njegovih besedah ne bi mogli seznaniti s programi strank, ki bodo kandidirale na volitvah.

Iz pogovora pri Pahorju je bilo po Jurševi oceni čutiti tudi, da bi bil predsednik republike »zelo vesel«, če bi kdo izmed vodij poslancev ponudil možnost oblikovanja vlade narodne enotnosti. A tega ni storil nobeden, je povedal Jurša in dodal, da tudi sam v teh zapletenih političnih razmerah tega ne vidi kot rešitve.

S predsednikom republike se bodo danes pogovarjali še vodji poslancev SLS in NSi ter predstavnika narodnih skupnosti.

Deli s prijatelji