KONSTRUKTIVNA NEZAUPNICA

Jurša presenetil po sestanku z Janšo, oglasil se je Erjavec

O ministru iz kvote Desusa naj ne bi govorila.
Fotografija: Janša in Jurša sta imela očitno prijeten pogovor. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Janša in Jurša sta imela očitno prijeten pogovor. FOTO: Tadej Regent

Vodja poslancev Desusa Franc Jurša je potrdil, da se je pogovarjal s premierjem Janezom Janšo in ga seznanil s stališči stranke upokojencev o podpori konstruktivni nezaupnici. Povedal mu je, da Desus v nobenem primeru ne namerava biti ekstremna opozicija. To Janša po Jurševih besedah razume.

O položaju ministra za kmetijstvo iz vrst Desusa Jožeta Podgorška se z Janšo po Jurševih navedbah nista pogovarjala. Prav tako se nista pogovarjala o tem, ali s tem čakajo na izid konstruktivne nezaupnice.

image_alt
Drama na sedežu Desusa, več oseb v karanteni


Na vprašanje, ali je vendarle tako moč razumeti sosledje dogodkov, torej da bi Janša z odločitvijo glede Desusa v vladi počakal na glasovanje o konstruktivni nezaupnici, pa je Jurša odgovoril slikovito: »Nič ne bo narobe, če boste razumeli tako, kot mislite.« »Predvsem vam moram povedati, da je Janša prijeten sogovornik,« je dodal.

Janša je namreč v petek dejal, da do današnjega srečanja koalicije, ki bo pozneje popoldne, pričakuje odgovor poslancev Desusa, ali sodelujejo z vlado ali so klasična opozicija brez kadrovskega razreza v vladi. Če vlade ne podpirajo, bo poleg zdravstvenega resorja odprt tudi kmetijski, ki ga zdaj vodi Podgoršek, je v petek povedal Janša.

Ekstremna opozicija ne bodo

Iz Desusa medtem tudi po torkovem sestanku poslanske skupine in vodstva stranke, po katerem je prvak stranke Karl Erjavec sporočil, da poslanci podpirajo konstruktivno nezaupnico, prihajajo različna neuradna sporočila o stališčih posameznih poslancev. Jurša je sicer že v torek napovedal, da se bodo v primeru neuspeha nezaupnice pogovarjali o tem, v kakšni funkciji bo njihova poslanska skupina, ki je sam v ekstremni opoziciji ne vidi.

image_alt
Simonovič razkril resnico o podpori Erjavcu, odzval se je Janša


Desus tudi sicer v državnem zboru po odhodu iz koalicije podpira večino vladnih predlogov zakonov. Prav tako neuradno naj ne bi bilo pričakovati, da bi podprli interpelacije ministrov, ki se obetajo.

Tako kaže, da se bo položaj Desusa izkristaliziral po glasovanju o konstruktivni nezaupnici, ki jo stranke KUL s kandidatom za predsednika vlade Erjavcem nameravajo vložiti v sredo prihodnji teden z 10 podpisi poslancev.

Erjavec: Janša je umaknil ultimat

Erjavec je po srečanju s predsedniki strank KUL izrazil prepričanje, da jo bodo podprli tudi štirje poslanci Desusa, ki po njegovih ocenah niti v primeru neuspeha nezaupnice ne bodo del Janševe koalicije. Erjavec je pričakoval, da bo Janša danes to ugotovil. Spomnil je na dvome, ki se pojavljajo v javnosti, ali bodo vsi štirje poslanci Desus podprli nezaupnico. A kot je dejal, so bila na torkovem sestanku poslancev Desusa in vodstva stranke »ta zagotovila dana«. »Da je tako, vidimo tudi po tem, da je predsednik vlade Janez Janša umaknil svoj ultimat. Pričakoval sem, da se bo danes preštel in ugotovil, da nima štirih glasov poslancev Desusa, in uresničil, kar je napovedal – vložil predlog za imenovanje dveh novih ministrov,« je dejal Erjavec.

Napovedal ustavno presojo

Po Erjavčevih besedah bodo stranke, ki podpirajo nezaupnico vladi, prispevale po dva poslanska podpisa pod predlog. Spomnil je, da je po prvi vložitvi konstruktivne nezaupnice soglasje h kandidaturi za predsednika vlade umaknil, ker da nekateri podpisniki iz epidemioloških razlogov ne bi mogli glasovati v državnem zboru. Upa, da bodo tokrat lahko vsi sodelovali. A tudi če ne bi mogli, ne bi želel ponovnega umika soglasja, saj da bi bilo videti neresno. Po njegovih ocenah pa bo zaradi neenakovrednega položaja poslancev potrebna ustavna presoja.

Spremembe poslovnika, ki bi omogočale tajno glasovanje na daljavo, so sicer stranke KUL vložile, a za zdaj kaže, da potrebne večine za sprejem sprememb ni.

Janševa vlada je po ocenah Erjavca očitno manjšinska in je premier zato »glede na torkov dogovor vodstva in poslancev Desusa stopil ne le en korak nazaj, ampak verjetno dva«.

Glasovanja v državnem zboru sicer kažejo, da Desus tudi po odhodu iz koalicije za zdaj podpira vladne predloge, med drugim so poslanci Desusa podprli osmi protikoronski zakon. A Erjavec pravi, da bo ključno glasovanje o konstruktivni nezaupnici, do takrat pa se poslanci odločajo glede na to, kaj prinaša določen zakon.

Erjavec: Janša nima poslancev Desusa v koaliciji

Spomnil je tudi na napoved Jurše, da poslanci Desusa tudi v primeru neuspeha nezaupnice ne bodo radikalna opozicija. »Nima pa smisla, da predsednik vlade čaka na odločitev o konstruktivni nezaupnici in potem šteje, koliko poslancev Desusa ima v svoji koaliciji. Ta številka bo ostala nič, kot je danes,« je prepričan Erjavec. Verjame sicer, da bo nezaupnica uspela.

Položaj ministra za kmetijstvo Podgorška je po Erjavčevih besedah sicer Janševa odločitev. Ugotavlja pa, da se mu je »zelo mudilo, ko je šlo za ministra za zdravje, zanimivo pa je, da nima zadrege, ko gre za ministra za kmetijstvo«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije