SLOVO

Jurij Gustinčič, novinarska legenda, se je poslovil

Objavljeno 07. junij 2014 21.26 | Posodobljeno 07. junij 2014 21.38 | Piše: Mo. S.

Umrl je v Ljubljani v 93. letu.

Jurij Gustinčič.

LJUBLJANA – V 93. letu starosti je v Ljubljani umrl Jurij Gustinčič, priznani novinar, znan po svojem poznavanju zunanje politike in analitičnih kolumnah, poroča Delo.

Rodil se je 30. avgusta 1921 v Trstu, čez tri leta pa se je njegova družina preselila v Ljubljano. V osnovno in srednjo šolo je hodil v Moskvi, kjer je tisti čas tudi živel, nato pa se je vpisal na študij zgodovine. Kot sin jugoslovanskega komunista se je zaposlil na Radiu Moskva, kjer je pripravljal tudi oddajo v slovenščini, a so ga kmalu evakuirali v Ašhabad v Turkmenistan. Kasneje je delal tudi na enem od gruzijskih radiev, leta 1944 pa se je javil v jugoslovansko brigado v Rdeči armadi. Po osvoboditvi Beograda se je nastanil v srbski prestolnici.

Bogata novinarska kariera

Kot novinarja zunanjepolitične redakcije ga je leta 1951 zaposlil glavni urednik beograjskega dnevnika Politika, leta 1955 pa so ga za devet let poslali za dopisnika v London. V Srbiji se je poročil in leta 1963 dobil sina Andreja. Leta 1967 je poročal iz Grčije, Turčije, Cipra in Izraela, leta 1968 pa je bil eden od desetih jugoslovanskih novinarjev, ki so poročali o invaziji sovjetskih sil na Češkoslovaško. Iz Prage je poročal tudi za RTV Ljubljana, leta 1969 pa je kot dopisnik odšel v New York, kjer je ostal 13 let.

V osemdesetih letih se je preselil v Ljubljano in se zaposlil na RTV Ljubljana, kjer je deloval kot politični komentator in voditelj zunanjepolitičnih oddaj. Leta 1985 se je upokojil, a kljub temu nadaljeval predstavljanje političnih komentarjev in pisanje za srbski tednik Vreme ter hrvaški dnevnik Slobodna Dalmacija. Pisal je tudi za Mladino.

Leta 2012 ga je predsednik države Danilo Türk odlikoval z redom za zasluge, ki ga je prejel za »novinarski prispevek k odprtemu, strpnemu in kulturnemu javnemu dialogu«.

Deli s prijatelji