DOLGOVI

Jure Cekuta v težavah

Objavljeno 12. junij 2013 11.15 | Posodobljeno 12. junij 2013 11.15 | Piše: Aleksandar Lukić

Njegovih šest del so ocenili na 30 tisoč evrov. Cekuta upa, da se bo kupec našel.

Slikar Jure Cekuta.

CELJE – Davčna uprava se je lotila premoženja slikarja Jureta Cekute. Dolguje jim nekaj deset tisoč evrov – že lani je sodišče zaradi dolgov poskušalo prodati polovico hiše, a jim ni uspelo najti kupca. Tokrat so zasegli šest njegovih del, slik, ki so jih ocenili na 30 tisoč evrov (36 tisoč evrov z DDV). Gre za drugo dražbo. Če ne bo kupca, se lahko zgodi še tretja. 

Na sramotilnem stebru

»Davčna uprava je dala ven spisek in dolgujem jim nekaj. Zelo bom vesel, če se bo pojavil kdo, ki bo slike kupil,« se je na to odzval Cekuta. Že aprila letos se je znašel na sramotilnem stebru dolžnikov, ki ga je javno objavil Durs. Uvrščen je bil med dolžnike, ki imajo od 30 do 50 tisoč evrov dolga. Koliko je dolga natančno, Cekuta ne ve. Pojasnjuje pa, da se je toliko dolga nabralo zaradi neplačevanja prispevkov. »Povrnil bom dolg. Naj vam mimogrede povem, da sem samostojni ustvarjalec na področju kulture. Status sem pridobil z ne vem koliko dokazili in z ne vem čim še. Ta status mi ne pomeni nič, razen stroškov in položnic. Država ne vpraša, ali imam kruh ali ga nimam. Ne naredi popolnoma nič za kulturo ali umetnost. Popolnoma sem razočaran. Prispevkov si nisem mogel plačevati, ker nisem imel prihodka,« je potarnal Cekuta.

Naj omenimo, da je bila polovica hiše, s prodajo katere je sodišče poskušalo poravnati 16.800 evrov dolga, po oceni cenilca vredna okoli 481 tisoč evrov. Kupec se takrat ni našel. Danes je nepremičnina na Prekorjah, če sodimo po Gursovi oceni, vredna pičlih 110.528 evrov.

Zlobnež in hudobnež

Ali je cena pet tisoč evrov za sliko realna? »Za zdaj je taka vrednost in upam, da bo taka tudi ostala,« je odvrnil. Na očitek nekega poznavalca umetnosti, ki je bil pred časom objavljen v eni od revij, da so Cekutove slike vredne toliko kot njihov okvir, pa odgovarja: »To so hudobni jeziki. Jaz sem na svetovni likovni sceni že prek 30 let. Tisti, ki jo to rekel, mora biti en zlobnež in hudobnež, predvsem pa nevednež. Sicer pa se ve, kakšna je vrednost mojih slik, ne samo tukaj, ampak tudi v tujini, celo v Ameriki.«

V primeru Patria vsak mesec dobil štiri tisočake

Cekute pa se spomnimo tudi iz afere Patria. Naveden je bil namreč med prejemniki sredstev. Kar štiri tisočake mesečno je prejemal. Nekdanji premier Janez Janša, ki je bil obsojen v zadevi Patria, sicer nepravnomočno, je v času sojenja dejal, da je bil v aferi Patria podkupljen slikar Cekuta. Ta se je odzval, da ne ve, zakaj bi ga sploh podkupili, češ da je samo ustvarjalec v kulturi: »Imel sem legalno svetovalno pogodbo.« V primeru Patria je nastopal kot priča, a je na sojenju povedal bore malo, če izvzamemo priznanje, da pozna Hansa Wolfganga Riedla.

Cekuta je soobtožen v primeru Patria II. Upokojeni brigadir Peter Zupan je maja letos na sodišču zanikal krivdo, medtem ko se Cekuta tam sploh ni prikazal, ker krivde po obtožbi ne priznava. Oba sta obtožena prodajanja podatkov, pridobila pa naj bi od 400 tisoč do pol milijona evrov.

Deli s prijatelji