NA LJUBLJANSKIH TRŽNICAH

Junijsko sadje

Objavljeno 18. junij 2013 12.13 | Posodobljeno 18. junij 2013 12.15 | Piše: Ajda Janovsky

Junija bi morali med domačim svežim sezonskim sadjem že najti borovnice, maline, lubenice in melone. Pa jih res?

Lubenic je na tržnicah v izobilju. Foto: Igor Modic/Delo

Španske borovnice in maline

Junija se začne sezona svežih domačih borovnic in malin, a smo jih sredi tedna, ko smo obiskali Ljubljanske tržnice, našli zelo malo. Na Tržnici Bežigrad jih sploh niso imeli, v Centru pa so nam na večini stojnic ponujali uvožene – in to za skoraj 6 evrov na košarico! A to je še vedno precej manj, kot če bi kupili tiste, ki so nabrane doma, te namreč stanejo približno 8 evrov na košarico. Doma nabrane borovnice smo našli v Centru in tudi v BTC, kjer pa v nasprotju z mestnimi borovnicami na etiketi niso imeli zapisanega imena in priimka nabiralca. Domačih malin ob našem obisku nismo videli na nobeni od treh tržnic, za tiste iz Španije pa bi, tako kot za borovnice, odšteli 5,99 evra na košarico.

Melone in lubenice

Lubenic je trenutno v izobilju, temu primerna pa je tudi njihova cena. Kilogram stane približno 2 evra, nekoliko več na Tržnici Bežigrad, kjer ponujajo lubenice s Sicilije. Ponudba melon je sicer nekoliko bolj okrnjena, a jih imajo kljub temu povsod. Domačih lubenic in melon (še) nismo našli. Lubenica je zrela, če votlo zadoni, ko potrkate nanjo, na zunaj pa je videti gladka in zelena. Tista, ki ne diši, še ni zrela.

Preverjajte kakovost sadja

Ko kupujete tako drago sadje, kot so borovnice, vsekakor preverite, kakšne kakovosti so: povrhnjica plodov naj bo napeta, poprh nepoškodovan. Tako pri borovnicah kot malinah si velja pozorno ogledati embalažo z vseh strani in preveriti, ali niso spodnji sadeži nemara pomečkani. Čeprav tokrat ni govora o češnjah, naj vam zaupamo, da bodite v BTC previdni pri nakupovanju briških hrustavk: iz zanesljivih virov smo namreč izvedeli, da vam na stojnici poleg vhoda v pokrito tržnico v škrnicelj kaj radi podtaknejo preveč zrelo robo – v zagovor prodajalcev lahko povemo le, da vam, če se pritožite nad kakovostjo, vsekakor vrnejo denar.

Tržnica Center

košarica malin (125 g) 5 evrov

košarica borovnic 5,99 evra

1 kg melone 2,5 evra

1 kg lubenice 1,95 evra

Tržnica BTC

košarica malin/košarica borovnic 8 evrov

1 kg melone 2,5 evra

1 kg lubenice 1,99 evra


Tržnica Bežigrad

1 kg melone 2,99 evra

1 kg lubenice 1,6 evra

Deli s prijatelji