INFLACIJA

Junija v Sloveniji 0,1-odstotna inflacija

Objavljeno 30. junij 2014 12.57 | Posodobljeno 30. junij 2014 12.57 | Piše: STA, B. P.

Na mesečni ravni so se zaradi začetka poletne počitniške sezone po pričakovanjih najbolj zvišale cene počitnic v paketu.

LJUBLJANA – Cene življenjskih potrebščin so se junija v Sloveniji na mesečni ravni zvišale za 0,1 odstotka. Rast cen je bila junija na letni ravni 0,8-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa je bila 1,1-odstotna. Rast cen v prvi polovici letošnjega leta je bila 1,5-odstotna, kažejo danes objavljeni podatki državnega statističnega urada.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU, je bila junija enoodstotna, medtem ko je bila v enakem obdobju lani 2,2-odstotna. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila 1,2-odstotna, skupna rast cen v letošnjem letu pa po tem indeksu 1,4-odstotna.

Na mesečni ravni so se zaradi začetka poletne počitniške sezone po pričakovanjih najbolj zvišale cene počitnic v paketu v skupini rekreacija in kultura, in sicer za 8,2 odstotka, kar je k mesečni inflaciji prispevalo 0,3 odstotne točke.

Dražji tobačni izdelki (za 1,9 odstotka), goriva in energija (za 0,8 odstotka) ter telefonske in internetne storitve (za 1,6 odstotka) so k višji mesečni inflaciji prispevali po 0,1 odstotne točke.

Cenejše je sadje

Mesečno rast cen pa je najbolj, za 0,2 odstotne točke, znižalo cenejše sadje, ki je bilo v primerjavi z majem cenejše za 8,9 odstotka. Nekoliko so se pocenili tudi pohištvo in oprema (za 2,4 odstotka) ter obleka in obutev (za 1,4 odstotka). Skupaj z drugimi junijskimi pocenitvami je inflacijo to znižalo za dodatne 0,3 odstotne točke.

V enem letu so se najbolj zvišale cene v skupini alkoholne pijače in tobak, in sicer za šest odstotkov. Sledile so cene v skupinah prevoz (za 2,1 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve ter raznovrstno blago in storitve (v vsaki za 1,7 odstotka), stanovanje (za 1,3 odstotka) ter zdravje in komunikacije (v vsaki za 0,6 odstotka).

Nižje kot pred letom dni so bile v povprečju cene v skupinah obleka in obutev (za 1,3 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače (za en odstotek), stanovanjska oprema (za 0,7 odstotka), rekreacija in kultura ter izobraževanje (v vsaki za 0,3 odstotka).

K skupni letni rasti cen so največ, 0,4-odstotne točke, prispevale višje cene alkoholnih pijač in tobaka. Tobak je bil dražji za osem odstotkov, alkoholne pijače za 2,4 odstotka.

Letno inflacijo so najbolj, za 0,2 odstotne točke, znižale nižje cene hrane in brezalkoholnih pijač. Zelenjava je bila cenejša za 13,1 odstotka, sadje za 3,9 odstotka. Za 0,1 odstotne točke so skupno inflacijo znižale tudi nižje cene v skupinah obleka in obutev ter rekreacija in kultura. Obutev se je pocenila za 3,3 odstotka, oprema za šport pa za 16,4 odstotka.

V prvih šestih mesecih leta je bila inflacija 1,5-odstotna. V tem obdobju so se najbolj zvišale cene v skupini raznovrstno blago in storitve, in sicer za 5,7 odstotka. Storitve zavarovanj so se podražile za 13,3 odstotka, finančne storitve pa za 2,1 odstotka.

Tobak se je podražil že za 4,8 odstotka

Cene v skupini alkoholne pijače in tobak so bile v prvem polletju višje za 3,5 odstotka. Tobak se je letos do zdaj podražil za 4,8 odstotka, alkoholne pijače pa za 1,2 odstotka.

Znižanje cen je bilo v prvi polovici tega leta najopaznejše v skupini stanovanjska oprema (za 0,7 odstotka), od tega so se najbolj pocenili steklenina, posoda in pribor (za 2,8 odstotka).

V letošnjem prvem polletju so se opazneje podražili še kanalščina (za 25,8 odstotka), sadje (za 15,5 odstotka), letalski potniški prevoz (za 10,1 odstotka) in prenočevanje v hotelih (za šest odstotkov), pocenili pa telefonski in drugi aparati (za 11,5 odstotka), zelenjava (za 4,3 odstotka) in električna energija (za 3,8 odstotka).

Deli s prijatelji