IMA RESOR

Juncker Violeti Bulc dodelil resor za promet

Objavljeno 15. oktober 2014 20.02 | Posodobljeno 15. oktober 2014 20.52 | Piše: STA, M. U.

Odločitev je padla.

BRUSELJ – Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je slovenski kandidatki za evropsko komisarko Violeti Bulc dodelil resor za promet, so sporočili v njegovi tiskovni službi. Za kandidata za položaj podpredsednika komisije za energetsko unijo pa predlaga Slovaka Maroša Šefčoviča, zdajšnjega kandidata za komisarja za promet in vesolje.

Bulčeva in Šefčovič bosta morala opraviti zaslišanji pred pristojnimi odbori v Evropskem parlamentu. Slovensko kandidatko bo zaslišal odbor za promet in turizem predvidoma v ponedeljek ob 19. uri.

Cerar zadovoljen

Premier Miro Cerar je z zadovoljstvom pozdravil odločitev predsednika prihodnje Evropske komisije, da za novo slovensko kandidatko za evropsko komisarko imenuje Violeto Bulc in ji dodeli resor prometa. Kot je poudaril, postaja namreč področje prometa »nedvomno eno najpomembnejših« v EU. 

Kot je še ocenil, prometni resor postaja eden od »vlečnih konjev« za izhod iz krize EU, »nič ni čudnega, da gre za eno od področij, za katero so običajno zainteresirane velike članice«. V zadnjih 20 letih so komisarji za to področje prihajali iz Španije, Velike Britanije, Francije, Italije in Estonije, so spomnili v kabinetu premierja.

Evropski poslanci: Izgubljena priložnost, a Bulčevi želijo uspeh
 
Evropski poslanci iz Slovenije Violeti Bulc želijo uspešno zaslišanje v Evropskem parlamentu. Več jih je razočaranih ob izgubi podpredsedniškega mesta v komisiji, drugi ocenjujejo, da je promet pomembno področje, Bulčevi pa očitajo predvsem pomanjkanje političnih izkušenj.
Deli s prijatelji