POTRJENA KANDIDATKA

Juncker Bulčevo potrdil kot komisarsko kandidatko

Objavljeno 15. oktober 2014 00.05 | Posodobljeno 15. oktober 2014 00.20 | Piše: Mo. S.

Odločitev je padla.

Juncker z nasmejano Bulčevo. Ji bo uspelo?

BRUSELJ – Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je podpredsednico slovenske vlade Violeto Bulc potrdil kot kandidatko za evropsko komisarko.

»Po pogovoru z Violeto Bulc pozivam članice EU, naj jo dodajo na seznam uradnih komisarskih kandidatov,« je v slovenščini sporočil prek twitterja. Kot poroča STA, naj bi viri blizu Junckerja povedali, da razmišlja o tem, da bi ji dodelil resor za promet. V tem primeru naj bi Slovak Maroš Šefčovič, zdajšnji kandidat za komisarja za promet in prostor, prevzel položaj podpredsednika za energetsko unijo. Bulčevi naj bi sicer Juncker dodelil le področje za promet, ne pa tudi za prostor. Za zdaj ni znano, kaj naj bi naredili s pristojnostmi za prostor.

Juncker bo odločitve o resorju za Bulčevo in drugih spremembah v svoji ekipi uradno sporočil v sredo.

Kot so zapisali na spletni strani Europa.eu, Juncker zdaj prosi Svet EU, da Bulčevo doda na seznam kandidatov za komisarje. »Novoizvoljeni predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes poslal posodobljen seznam kandidatov za komisarje predsedujočemu Svetu Evropske unije, predsedniku italijanske vlade Matteu Renziju in s tem sporočil svoje strinjanje z novo slovensko kandidatko,« so dodali.

Kaj sledi?

Svet EU mora posodobljen seznam sprejeti v skladu s Pogodbo o EU (PEU), nato pa se seznam objavi v Uradnem listu EU. Juncker namerava potem obelodaniti še, kateri resor bo Bulčevi dodelil.

Zatem sledita njeno zaslišanje pred ustreznimi odbori in potrjevanje komisije, ki ga bo opravil Evropski parlament.

Deli s prijatelji