ODLOČENO

Juncker bo prvi skušal zbrati večino

Objavljeno 27. maj 2014 16.29 | Posodobljeno 27. maj 2014 16.31 | Piše: STA, P. J.

V Bruslju so se danes strinjali, naj skuša zbrati večino kandidat zmagovalne politične skupine Jean-Claude Juncker.

Jean-Claude Juncker bo prvi skušal pridobiti večino, Martin Schulz pa bo še moral počakati.

BRUSELJ – Predsedniki političnih skupin v Evropskem parlamentu so se danes v Bruslju strinjali, naj kandidat najmočnejše desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) za predsednika Evropske komisije Jean-Claude Juncker prvi poskuša zbrati zahtevano večino za ta položaj.

»Kandidat največje skupine Jean-Claude Juncker bo prvi, ki bo poskušal oblikovati zahtevano večino,« je v sporočilu za javnost zapisala konferenca predsednikov, ki združuje predsednika parlamenta in predsednike političnih skupin.

Odločitev podpira 645 evropskih poslancev v zdajšnji sestavi parlamenta in vsaj 561 evropskih poslancev v prihodnjem mandatu, ki se začne 1. julija, so pojasnili v parlamentu.

Predsedniki so tudi sklenili, da bosta njihove odločitve danes predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyu prenesla vodji največjih političnih skupin EPP in evropskih socialdemokratov (S&D), Joseph Daul in Hannes Swoboda.

Van Rompuy bo sporočila drevi na neformalni večerji posredoval vrhu EU. Voditelji bodo razpravljali o izidu volitev in političnih prioritetah v prihodnjih petih letih ter o razmerah v Ukrajini po nedeljskih predsedniških volitvah.

Deli s prijatelji