ODLOČILNI POGOVOR

Juncker bo preveril, ali je usposobljena, neodvisna in zavezana Evropi

Objavljeno 14. oktober 2014 09.50 | Posodobljeno 14. oktober 2014 09.50 | Piše: STA, K. K.

Juncker bo po pogovoru odločil, ali je Bulčeva primerna za komisarsko kandidatko oziroma kateri položaj naj bi prevzela.

Violeta Bulc.

BRUSELJ – Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se bo drevi v Bruslju pogovoril z novo slovensko kandidatko za evropsko komisarko, podpredsednico vlade Violeto Bulc. Sestala se bosta ob 18. uri. Juncker bo po pogovoru odločil, ali je Bulčeva primerna za komisarsko kandidatko oziroma kateri položaj naj bi prevzela.

Kot pri ocenjevanju ustreznosti vseh komisarskih kandidatov bo Juncker tudi v pogovoru z Bulčevo preveril, ali izpolnjuje tri temeljna merila: usposobljenost, neodvisnost in zavezanost Evropi.

Zadovoljen, da je ženska

Na vprašanja o tem, kako ocenjuje predlog slovenske vlade, je bilo do zdaj mogoče dobiti le odgovor, da Juncker Bulčeve ne pozna in da se mora najprej pogovoriti z njo. Luksemburžan naj bi bil sicer zadovoljen, da je Slovenija predlagala žensko.

Če bo Juncker potrdil predlog slovenske vlade, bo ustrezno spremenil seznam komisarskih kandidatov. Nov seznam morajo nato potrditi članice unije. Ta postopek lahko traja dan ali dva. Sledi zaslišanje v Evropskem parlamentu.

Od tega, kateri resor bo dobila slovenska kandidatka, je odvisno, koliko drugih sprememb bo potrebnih v Junckerjevi ekipi. Zaradi zapletov s slovensko kandidaturo je vse bolj verjetna zamuda pri začetku delovanja nove komisije, ki je predviden 1. novembra.

O dolžini nočejo

Pri Junckerju izpostavljajo, da so v tesnem stiku z vodstvom Evropskega parlamenta in s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem, da bi našli široko sprejemljiv dogovor o slovenskem primeru, ki je zdaj glavno odprto vprašanje pri oblikovanju Junckerjeve ekipe.

V Junckerjevem krogu niso želeli napovedovati, kako dolg bo sestanek z Bulčevo in kdaj bo znana odločitev bodočega predsednika komisije. Po nekaterih neuradnih podatkih naj bi Juncker javnost o spremembah v svoji ekipi seznanil v sredo.

 

Deli s prijatelji