STATISTIKA

Julija v Sloveniji malce višja povprečna plača

Objavljeno 15. september 2015 15.05 | Posodobljeno 15. september 2015 15.06 | Piše: STA, Mo. S.

Najnižjo povprečno mesečno neto plačo za julij so prejeli zaposleni v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (703,91 evra).

Bankovci za 50 evrov.

LJUBLJANA – Povprečna mesečna plača za julij je bila za 0,1 odstotka višja kot mesec prej. V bruto znesku je znašala 1541,83 evra bruto, neto pa 1005,06 evra. Tudi realno je bila povprečna mesečna plača višja, in sicer bruto in neto za 0,9 odstotka, je danes sporočil državni statistični urad.

Povprečna neto plača v zasebnem sektorju se je julija v mesečni primerjavi zvišala za 0,3 odstotka, v javnem sektorju pa znižala za 0,1 odstotka, pri čemer se je povprečna neto plača v sektorju država znižala za 1,4 odstotka. V bruto znesku je bila povprečna julijska plača v javnem sektorju enaka junijski, pri čemer se je v sektorju država znižala za 1,6 odstotka. V zasebnem sektorju se je bruto plača glede na junij povečala za 0,2 odstotka.

Najvišje v oskrbi z električno energijo

Povprečna mesečna neto plača je bila julija najvišja v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, znašala je 1519,45 evra. Drugo najvišjo so prejeli zaposleni v finančnih in zavarovalniških dejavnostih (1389,28 evra), tretjo najvišjo pa zaposleni v informacijskih in komunikacijski dejavnosti (1310,39 evra).

Najnižjo povprečno mesečno neto plačo za julij so prejeli zaposleni v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (703,91 evra). Povprečna neto plača za julij z vidika dejavnosti glede na prejšnji mesec se je najbolj zvišala v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, in sicer za 7,6 odstotka.

V letni primerjavi se je povprečna neto plača zvišala za 0,2 odstotka, povprečna bruto plača pa za 0,4 odstotka. Statistiki so sicer postregli tudi z regionalno letno primerjavo plač za prvih sedem mesecev letos. Neto plače so se v tem obdobju nominalno zvišale v vseh statističnih regijah, razen v zasavski, najbolj v gorenjski (za 0,8 odstotka) ter posavski in obalno-kraški statistični regiji, in sicer v vsaki za 0,7 odstotka.

Deli s prijatelji