ŠTEVILKE

Julija povprečna plača v Sloveniji navzgor

Objavljeno 15. september 2014 14.26 | Posodobljeno 15. september 2014 14.26 | Piše: STA, Mo. S.

Povprečna mesečna neto plača za julij je bila najvišja v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, znašala je 1444,74 evra.

Bankovci za 50 evrov.

LJUBLJANA – Povprečna mesečna neto plača za julij je bila 1002,75 evra in je bila za 0,7 odstotka višja od neto plače za junij. Povprečna mesečna bruto plača pa je znašala 1535,66 evra in je bila od povprečne mesečne bruto plače za junij višja za 0,9 odstotka, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Tudi realno je bila povprečna mesečna plača za julij višja od plače za prejšnji mesec, in sicer neto za 1,8 odstotka, bruto pa za dva odstotka.

Zasavje je izjema

V prvih sedmih mesecih je bila povprečna mesečna neto plača v Sloveniji nominalno in realno višja kot v istem obdobju leta 2013, nominalno za 0,8 odstotka, realno pa za 0,3 odstotka. Nominalno se je povprečna mesečna neto plača v obdobju od januarja do julija zvišala v vseh statističnih regijah, razen v zasavski (tam se je znižala za 0,2 odstotka). Najbolj se je zvišala v pomurski statistični regiji in v regiji jugovzhodna Slovenija (v obeh za 1,7 odstotka).

Povprečna mesečna neto plača za julij se je glede na prejšnji mesec v zasebnem sektorju zvišala za 1,5 odstotka, v javnem sektorju pa znižala za 0,3 odstotka. Na znižanje povprečne mesečne neto plače v javnem sektorju je v veliki meri vplivalo znižanje povprečne mesečne neto plače v sektorju država. Ta je bila za 1,3 odstotka nižja od povprečne mesečne neto plače za junij.

Najvišje plače v energetiki

Povprečna mesečna neto plača za julij je bila najvišja v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, znašala je 1444,74 evra. Sledile so povprečne mesečne neto plače v finančnih in zavarovalniških dejavnostih (1377,68 evra) in rudarstvu (1355,37 evra).

Najnižjo povprečno mesečno neto plačo so julija prejeli zaposleni v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (709,25 evra). Sicer se je povprečna mesečna neto plača z vidika dejavnosti v primerjavi s prejšnjim mesecem julija najbolj zvišala v dejavnosti kmetijstvo, lov, gozdarstvo in ribištvo (za 4,2 odstotka).

Deli s prijatelji