DOKUMENTARNI FILM

Jugoslovani pomagali Američanom na Luno

Objavljeno 11. januar 2012 23.39 | Posodobljeno 11. januar 2012 23.39 | Piše: Sebastijan Ozmec

Žiga in Boštjan Virc snemata film o Titovi prodaji vesoljskega programa Kennedyju.

Željava – največja letalska baza na Balkanu

LJUBLJANA – Dokumentarni film z naslovom Houston, We Have a Problem, ki nastaja pod taktirko dveh Slovencev, je, še preden je ugledal luč sveta, pošteno razburil svetovno javnost. Prinaša namreč povsem nova dejstva o prvem poletu človeka na Luno. Film razkriva, da Američani nikoli ne bi prvi stopili nanjo, če ne bi bilo Jugoslavije in njenega predsednika Josipa Broza - Tita oziroma slovenskega pionirja Hermana Potočnika Noordunga.

Vojaška baza Željava

Te dni si je mogoče na spletnem portalu youtube ogledati promocijski videospot za dokumentarni film, ki govori o tem, da je Jugoslavija že leta 1948 začela razvijati lastni vesoljski program. Vse skupaj naj bi potekalo v največji letalski vojaški bazi na Balkanu, v Željavi pri Bihaću. Že sama gradnja vojaške baze z delovnim imenom Objekt 505 je potekala zavita v tančico skrivnosti. Začeli so jo namreč graditi v strogi tajnosti sredi 50. let prejšnjega stoletja. Po napadu sil varšavskega pakta na Češkoslovaško se je gradnja izjemno pospešila. Še danes gre za dokaj neobljudeno območje, saj leži sredi minskega polja, ki je to postalo med zadnjimi balkanskimi spopadi.

Prav v bazi Željava naj bi Jugoslavija začela razvijati svoj napredni vesoljski program, ki ga je začela izvajati že davnega leta 1948, potem ko so odkrili tajne zapiske slovenskega vizionarja Hermana Potočnika Noordunga. V tem času je imela Sovjetska zveza naprednejši vesoljski program kot Američani. Ko je ameriški predsednik John F. Kennedy leta 1960 prek Cie slišal za jugoslovanski skrivni program, je takoj stopil v stik s predsednikom Titom.

 

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Šokantno razkritje

 

Deli s prijatelji