PREGLED

Jubilejna deseta vlada bo Janševa druga

Objavljeno 29. januar 2012 13.00 | Posodobljeno 29. januar 2012 12.46 | Piše: P. J.

Drnovšek je vodil štiri različne koalicije. Peterle, Bajuk, Rop in Pahor so bili na vrhu le enkrat.

LJUBLJANA – Novoizvoljeni mandatar Janez Janša je drugi, ki je dobil mandat za sestavo vlade več kot enkrat. Pred njim je to uspelo le Janezu Drnovšku, ki je vlado sestavljal štirikat. Edina vlada, ki je mandat končala v takšni zasedbi, kot ga je tudi začela, pa je le vlada Janeza Janše v mandatu 2004–2008.

Najmlajši Peterle

Čeprav je Slovenija mlada, pa je imela že kar devet vlad in šest mandatarjev, če bo Janši uspelo sestaviti vlado, bo to že deseta. Kot poroča Nedelo, je bil prvi, ki je sestavljal vlado, Lojze Peterle – to funkcijo je prevzel kot najmlajši (pri še nedopolnjenih 42 letih) izmed vseh dozdajšnjih premierjev. Pod njegovim okriljem je Slovenija dosegla veliko. Od osamosvojitve države, uvedbe tolarja, spremembo političnega in gospodarskega sistema ter mednarodno priznanje.

Po razpadu Demosa je na čelo vlade po prvi zmagi na volitvah 1992 prvič stopil Janez Drnovšek. S sestavo vlade je imel največ težav leta 1996, ko mu je poslanec SKD Ciril Pucko zagotovil tretjo izvolitev Janeza Drnovška za mandatarja. Ko je leta 2000 vlado zapustil SLS, je razpadla tretja Drnovškova vlada, zamenjala pa ga je Bajukova koalicija, ki je vladala le do volitev oktobra 2000.

Vzpon in padec

Z veliko razliko je leta 2000 LDS ponovno zmagal na volitvah v težave pa je zašla, ko se je Drnovšek 2002 od nje poslovil in postal predsednik države. Drnovška je na mestu predsednika vlade zamenjal Anton Rop, ki je bil tako kot Andrej Bajuk vmesni mandatar. Na državnozbornih volitvah 2004 je LDS prepričljivo izgubil in se znašel v opoziciji. Poraz na volitvah 2004 je bil usoden za stranko LDS, saj je začela počasi razpadati, zdaj pa se ji celo ni uspelo prebiti v parlament.

Leta 2004 je po zmagi na volitvah vodenje države prevzel takrat 46-letni Janez Janša, ki je z NSi, SLS in Desusom sestavil koalicijo, ki je edina zdržala celotni mandat. Njegovo vlado je zaznamovala visoka gospodarska rast in afera Patria, ki še danes ni dobila svojega epiloga. Leta 2008 so zmagali Pahorjevi Socialni demokrati (SD). Kakšna je bila usoda njegove vlade, pa je zdaj že vsem jasno.

Preobrat v desno

Čeprav je takoj po volitvah kazalo, da bomo dobili še sedmega mandatarja, so se stvari drastično obrnile. Zoran Janković, relativni zmagovalec volitev, namreč ni bil zmožen sestaviti koalicije, zato je priložnost za sestavo svoje druge vlade ponovno dobil Janša.

Deli s prijatelji