NOVI PREMIER

Jože Tanko prvi pri predsedniku Borutu Pahorju

Objavljeno 12. maj 2014 13.13 | Posodobljeno 12. maj 2014 13.13 | Piše: STA, A. L.

Neuradno naj si nekateri hitrih volitev ne bi želeli, zlasti ne stranke v ustanavljanju.

Borut Pahor z vodjo poslanske skupine SDS Jožetom Tankom.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je pred odločitvijo o razpisu predčasnih volitev začel posvetovanja z vodji poslanskih skupin in s predstavnikoma narodnih manjšin v državnem zboru o morebitnem predlogu za novega mandatarja. Kot prvi je na pogovoru v predsedniški palači vodja poslancev SDS Jože Tanko, ki pa izjav pred srečanjem ni dajal.

Za danes so poleg pogovora s Tankom predvidena še srečanja z vodji poslancev PS, nepovezanih poslancev in SD, z ostalimi se bo Pahor posvetoval v torek.

Predsednik ne bo hitel, ne zavlačeval

Pahor se je o postopkih do predčasnih volitev s pravniki posvetoval pretekli teden. Med drugim so ugotovili, da je edini ustavnopravno neprimeren mesec za izvedbo volilnih opravil in volitev avgust. Volitve junija verjetno niso mogoče, pač pa so, upoštevajoč roke, bolj mogoče julija. Pravniki so se ob tem strinjali, da je predsednikova dolžnost prizadevati si poiskati ustreznega kandidata za mandatarja. Če pa bi odločitev, da v 30 dneh ne predlaga nikogar, prepričljivo utemeljil, ta rok lahko tudi skrajša. Pahor je ob tem napovedal, da z razpisom predčasnih volitev ne bo ne hitel ne zavlačeval, pač pa jih bo razpisal pravočasno, spoštujoč ustavne, zakonske in poslovniške roke.

Pahor je že zagotovil, da kandidata za ta položaj ne bo predlagal. Večina strank se je zavzela za čimprejšnje volitve. Ali bodo držale besedo, bo nekoliko bolj jasno po posvetovanjih pri Pahorju. Neuradno naj si namreč nekateri tako hitrih volitev ne bi želeli, zlasti ne stranke v ustanavljanju.

Deli s prijatelji