NA KOŽO

Joso in Primož

Objavljeno 21. marec 2014 23.15 | Posodobljeno 21. marec 2014 23.15 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Planica je eden zadnjih ponosov in simbolov slovenstva. Žal ali na srečo.

Bojan Budja.

Današnjega okvirčka ne nameniti Planici bi bil greh. Ker v tem umazanem in pokvarjenem svetu, ki ga malodane vsak dan strese kako aferaško razkritje alias Virantove letalske karte, kot ena zadnjih pod Alpami s svojim belim deviškim trebuhom deluje blagodejno, nedolžno, spokojno. Planica je pač eden zadnjih ponosov in simbolov slovenstva. Žal ali pa na srečo. Kakor vzamemo.

Občudujem jo že drugi dan. In znova spoznavam, da je veliko več od skokov, razgretih množic ob vznožju skakalnic. Planica je resnična vrednota. Je tudi učna ura. Če se le hočemo od nje kaj naučiti. Pa najsi nostalgično sežemo v davno preteklost in se spomnimo Josa Gorca ali pičli dve leti nazaj k Primožu Peterki. Prvi je bil gonilna sila planiških tekem, a ga je vsemogočna partija leta 1948 odrezala zaradi domnevno neracionalne porabe državnega denarja. Ali konkretno: ker je rateškim udarnikom, mednarodnemu zastopniku in Stanku Bloudku privoščil po pol litra vina in klobaso!!! Zavržen, zagrenjen in dotolčen je Joso Gorec nekaj let pozneje storil samomor. Na podobno pot je malo ali nič kriv pred le dvema letoma stopil tudi novodobni planiški in slovenski velikan Primož Peterka. Planica je hrumela in slavila, on pa je ždel v psihiatrični bolnišnici Begunje. Pozabljen in strt, pomagal mu ni nihče.

Te dni sta z nami oba. Vsak seveda na svoj način. Ljubljančan Joso Gorec, glavni tajnik takratne Jugoslovanske zimskošportne zveze, je hkrati glavni krivec za mednarodno planiško premiero tistega davnega marca 1934. Svet je bil osupel, Norvežani so zeleneli od zavisti. Danes Planica ponosno slavi svojih častitljivih okroglih osmih desetletij; brez Gorca jih ne bi. Kot Planica ne bi bila to, kar je, brez Primoža Peterke. Bil je zlomljen, a se je vrnil. Danes sopoveljuje pogumni četici letečih slovenskih deklet. Tu, na Planici. Znova je z njo in z nami. Planica to čuti, danes bo v zameno in zahvalo ustoličila Primoževega naslednika. Peter Prevc je tudi njen in njun otrok.

Joso in Primož, hvala vama za takšno Planico! Ponosni trknimo na njenih osem desetletij!

Deli s prijatelji