ARBITRAŽA

Joško Joras se je psihično zlomil

Objavljeno 30. junij 2017 09.07 | Posodobljeno 30. junij 2017 09.07 | Piše: Tina Horvat, Moni Černe

Najbolj znan borec za svoj dom se je znašel na Hrvaškem.

Angela Merkel oziroma Nemčija je pozvala Hrvaško, naj sporazum spoštuje. Foto: Reuters

LJUBLJANA, PIRAN – Vsa Slovenija je težko pričakovala sodbo arbitražnega sodišča, a med tistimi, ki so jo zagotovo najtežje, je bil Joško Joras. Žal se zanj ni iztekla po pričakovanjih, saj je njegov dom odslej na Hrvaškem. Ta odločitev ga je globoko pretresla in le malo je manjkalo, da bi se popolnoma psihično zlomil. Tako hudo je bilo, da so se zanj ustrašili njegovi sosedi. »Joško je živčno čisto na tleh, stekel je stran in rekel, da se mora pomiriti. Zdaj ga grem iskat, ker nihče ne ve, kje je,« nam je povedal njegov sosed Anton Škof. Tudi on je nad odločitvijo zelo razočaran, saj njegova zemlja ni več slovenska, ampak hrvaška.

»Kmet sem in kmet bom ostal. Slovenski! Svoje slovenske zemlje ne bom pustil Hrvatom, to ne gre! Ta trenutek ne vem, kaj bom storil. Od države Slovenije pa pričakujem, da bo zaščitila mojo, slovensko, lastnino,« je povedal Jorasov sosed.

Na srečo se je vse dobro izteklo, Jorasa so našli, in kot kaže, se je pomiril. »Še danes sem v Sloveniji, vprašanje pa je, kaj bodo naredili politiki. A upanje umre zadnje,« je dejal in dodal, da o morebitni selitvi ni razmišljal. Ribiči samo do pol zaliva Čeprav so z razmejitvijo Piranskega zaliva in koridorjem, ki nam omogoča stik z odprtim morjem, lahko zadovoljni vsaj tamkajšnji ribiči, nam je njihov predstavnik Zlatko Novogradec dejal, da velikega zadovoljstva tu ne bo. »Naj bo meja tu ali tam, več rib ne bomo ujeli! Za ribiče je pomembno samo to, kje je slovenska meja, in to odločitev bomo vsi spoštovali.« Do kam pa bodo pluli, vse dokler bodo Hrvati vztrajali v nespoštovanju sporazuma? »Ne bomo tvegali! Pluli bomo do polovice zaliva kot do danes, samo eno življenje imamo. Hrvaške ribiče vlada ščiti, slovenski politiki pa nič... Vsega skupaj 80 nas je in naša uboga flota je prepu- ščena sama sebi! Tako nam njihovi ribiči po svoji presoji in razpoloženju preklinjajo našo slovensko mater, grozijo in so sovražno nastrojeni.« Po toliko letih se Novogradec zaveda dveh stvari, da imamo Slovenci drugačno mentaliteto in da ne bi nikoli zaplaval ali zaplul v sporne vode. »Ne verjamem, da bi prišel živ iz vode ne glede na to, kako dober plavalec sem.« Najboljše, na kar smo upali Medtem ko so ribiči in nekateri prebivalci nad odločitvijo razočarani, v slovenskem političnem vrhu vlada večje navdušenje. Tako je predsednik vlade včeraj popoldne povedal, da se bo zavzel za enotno uveljavitev arbitražne sodbe, četudi naša pričakovanja niso bila v celoti uresničena. Še bolj zadovoljni so bili v Metliki. Župan občine Darko Zevnik je ocenil, da se pri njih praktično ni veliko spremenilo: »Glede na vse napovedi, ki so bile, lahko rečem, da smo kar zadovoljni.« Veseli se tudi vodja slovenske odvetniške ekipe za arbitražo Alain Pellet, ki je, kot je izjavil v svojem odzivu takoj po razglasitvi sodbe, »absolutno zadovoljen z razsodbo, to je najboljše, na kar smo lahko upali!«

Hrvaška bo morala priznati sporazum!

Včerajšnji zgodovinski dan se je v Sloveniji začel z velikim pričakovanjem razglasitve sodbe, medtem ko je hrvaški premier Andrej Plenković še dopoldne ponovno zagotovil, da odlo- čitev arbitražnega sodišča na nikakršen način ne bo zavezovala Hrvaške, naj sodbo tudi uveljavi. A očitno je, da bo Hrvaška dolgoročno le morala popustiti, saj so njihovi argumenti za zavrnitev arbitraže precej na trhlih nogah. Državi sta se s podpisom arbitražnega sporazuma že vnaprej zavezali, da bo odločitev zanju obvezujoča in Hrvaška v mednarodni skupnosti nima veliko podpore. V Nemčiji so tako prepričani, da bo morala priznati arbitražni sporazum. Iz Berlina je že prišel poziv Hrvaški, naj spoštuje in uveljavi odlo- čitev arbitražnega sodišča. »Arbitraža je pomemben inštrument mednarodnega prava pri reševanju meddržavnih sporov in ohranitev integritete mednarodnega pravosodja je v skupnem interesu vseh držav, članice EU pa bi to morale prve dokazovati s svojim zgledom,« so poudarili. ZDA, ki so Sloveniji in Hrva- ški dale jasno vedeti, da se v sporu o meji ne postavljajo na nobeno stran, so v odzivu na odločitev obe strani pozvali, naj si prizadevata za čimprejšnjo rešitev. »Na vladah obeh držav, članic EU in zveze Nato, je, da rešita dvostranski spor, in verjamemo, da jima bo to uspelo,« so sporočili z ameriškega veleposlaništva. Če je še nedavno kazalo, kot da so na Hrvaškem zelo ugla- šeni, kar se tiče arbitraže, pa so se včeraj že pojavila namigovanja v hrvaških medijih, da bo Hrvaška dolgoročno le težko ignorirala odločitev arbitražnih sodnikov. 

Deli s prijatelji