JORASOVA BORBA ZA VODO

Joško Joras noče hrvaške vode, poglejte, kaj je naredil

Zakaj za trmastega Jorasa ni dobra hrvaška voda?
Fotografija: Joško Joras. FOTO: Marko Feist, Delo
Odpri galerijo
Joško Joras. FOTO: Marko Feist, Delo

Kontroverzni Joško Joras po odločitvi arbitražnega sodišča, ki je odločilo, da je njegova hiša na Hrvaškem, nadaljuje boj s pitno vodo. Čeprav »je vode v istrski Plovaniji v izobilju, je trmasti Joško Joras noče piti«, pišejo hrvaški mediji. Joras namreč ne mara vode iz hrvaškega vodovoda, zato drago plačuje ustekleničeno vodo. Pred hišo je menda postavil celo avtomat za vodo.

Jorasova družina si je pred hišo postavila avtomat za flaširano vodo. FOTO: Boris Šuligoj, Delo
Jorasova družina si je pred hišo postavila avtomat za flaširano vodo. FOTO: Boris Šuligoj, Delo

»Joras in člani njegove družine zadnje dni pijejo ustekleničeno vodo. Avtomat imajo pred hišo. Pol litra stane en evro. In tako vsak dan. Na hrvaškem vodovodu enaka količina vode stane eno lipo, a Joras bo naredil vse, da se mu ne bo treba priključiti na ta vodovod,« piše portal dnevnik.hr.

»Njegova parcela namreč ni ne v občini Piran ne v Sloveniji ne znotraj območja, ki ga rižanski vodovod oskrbuje s pitno vodo«, je za medije povedal direktor Rižanskega vodovoda Koper Martin Pregl.


Ustanovljena državljanska pobuda za zagotovitev pitne vode na domačiji Jorasovih


Te dni so Jorasovi prijatelji napovedali ustanovitev Državljanske pobude za zagotovitev pitne vode na domačiji Jorasovih. Objavili so tudi peticijo, s katero od pristojnih zahtevajo, »da se na naslovu Sečovlje 1 za družino Joška Jorasa zagotovi začasna, vendar normalna oskrba s pitno vodo za ljudi, živali in rastline«. (Podrobnosti peticije preberite tukaj.)

Joras je bil pred dvema letoma – mesec dni pred odločitvijo arbitražnega sodišča – na Hrvaškem ovaden zaradi nezakonitega vodovoda. Hrvaški mediji so takrat pisali, da je brez ustreznih dovoljenj začel graditi vodovod na javnih površinah, da bi se priključil na slovensko vodovodno omrežje. Jorasovi sosedje so se takrat spraševali, zakaj za Jorasa ni dobra hrvaška voda, ki jo sicer pijejo vsi, medtem ko ga uporaba hrvaške elektrike ne moti. Nekateri so opozorili, da je Joras brez vprašanj kopal kanal tudi na njihovih zasebnih zemljiščih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije