ODLOČEN

Jojo premagal raka, naskakuje Mont Blanc

Objavljeno 29. september 2013 09.10 | Posodobljeno 29. september 2013 09.12 | Piše: O. B.

Monociklist Jožef Vöröš pred novim izzivom: 100 vzponov v 100 dneh za 100 plemenitih ciljev.

Po Evropi bo premagoval prelaze od 1500 do 4100 metrov nadmorske višine.

Eden izmed slovenskih lastnikov Guinnessovega rekorda, monociklist Jožef Vöröš - Jojo se po sedmih letih vrača na sceno. Premagal je hudo bolezen, zdaj se bo s kolesom odpravil novim izzivom naproti – poskušal bo podreti kar deset svetovnih rekordov! V projektu, ki ga je poimenoval 100 vzponov v 100 dneh za 100 plemenitih ciljev, želi pomagati otrokom, ki bolehajo za levkemijo.

Tudi Vöröšu, večkratnemu svetovnemu prvaku in Guinnessovemu rekorderju, je leta 2007 športno pot prekrižala huda bolezen.

Načrtuje, da bo za priprave potreboval osem mesecev. Prvi vzpon bo 1. maja prihodnje leto, 43-letni monociklist iz Murske Sobote pa ne bo kolesaril le po Sloveniji, ampak še po Avstriji, Italiji, Švici, Franciji in Španiji. Krona projekta bo vzpon na gorski prelaz na Mont Blancu, s 4808 metri najvišji gori v Alpah. Vztrajni Jojo se bo lotil tudi pisanja knjige, v njej bo strnil svoje dosežke in opisal svoj boj z boleznijo. Posvetil jo bo fantu Tariku, s katerim je med kemoterapijami ležal na kliniki v avstrijskem Gradcu. Tarik je pred tremi tedni žal umrl.

»To je moj zadnji projekt. Z njim bom pomagal otrokom, ki bolehajo za levkemijo, prav tako pa bomo sto otrok popeljali na nepozaben teden počitnic,« razloži Vöröš, večkratni svetovni in Guinnessov rekorder v vožnji s kolesom monociklom. V 25-letni karieri je med drugim prekolesaril Slovenijo od Murske Sobote do Portoroža, v 60-metrskem krogu je neprestano kolesaril kar 24 ur (in se vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov) in v 24-urni vožnji prekolesaril 280 km in premagal 21 let star rekord Švicarja Stefana Gaulerja

Deli s prijatelji