FISKALNO PRAVILO

Jih bo do petka srečala pamet?

Objavljeno 22. maj 2013 11.46 | Posodobljeno 22. maj 2013 11.48 | Piše: Jadran Vatovec

Se vlada in opozicija še lahko uskladita o fiskalnem pravilu?

Bo finančni minister dr. Uroš Čufer po petku lahko pomirjen ali v zadregi (foto: Aleš Černivec)?

LJUBLJANA, BRUSELJ – Predsednik SDS Janez Janša je na včerajšnji predstavitvi svoje nove knjige Za kulturo življenja ustregel novinarjem, ki so ga prosili, naj pove, kaj sploh pričakuje od petkovega parlamentarnega glasovanja o vpisu zlatega fiskalnega pravila v ustavo. Opozoril je, da so parlamentarne stranke najprej še bile usklajene in se celo strinjale s predlogom, da bi zlato fiskalno pravilo uveljavili kar takoj. Dejal je, da bi bila njegova vlada lani presrečna, če bi takratna opozicija (Pozitivna Slovenija in SD) pokazala tako zelo tvoren odnos do vladnih prizadevanj, kot ga zdaj kažejo SDS, NSi in SLS: »Ne razumem, od kod tolikšno nasprotovanje vpisu tega pravila v ustavo in njegovi uveljavitvi komaj leta 2015.« Zakaj ne razume? Ker meni, da bi zdajšnja vladna koalicija, če bi se najprej lotila spreminjanja ustave in šele potem zadolžila našo državo s prodajo dolarskih obveznosti – kot vemo, se je odločila obratno in je že v začetku tega meseca prodala obveznice –, s tem celo zaščitila interese stricev iz ozadja oziroma interese varuhov treh tranzicijskih monopolov (monopolov v sodstvu, medijih in pri razpolaganju z državnim premoženjem): »Ne, ni logično, da namesto tega raje nasprotuje zlatemu fiskalnemu pravilu. Razen če njena strategija zadeva le obdobje enega samega leta ali si prizadeva, da bi vzpostavila razmere, naklonjene uvedbi demokratičnega socializma oziroma nacionalnega socializma.«

Skratka, državni zbor v petek čaka nadaljevanje prekinjene izredne seje o vnosu fiskalnega pravila v ustavo, poslanke in poslanci naj bi končno glasovali. Kaže, da se koalicija tokrat vsaj ne bo poskušala izogniti glasovanju. Če Pozitivna Slovenija Bratuškove in Jankovića nasprotuje predvsem možnosti, da bi posledice te ustavne spremembe stopile v veljavo že leta 2015, pa predsednik SD dr. Igor Lukšič vztraja, da njegova stranka ni nikoli obljubila, da bo podprla vpis tega pravila v ustavo. »Zgolj« nekdanji predsednik stranke Borut Pahor je menda to svojčas kar v imenu SD zagovarjal na sejah ustavne komisije. Ampak to naj po mnenju dr. Lukšiča tako ne bi bilo pomembno. Mar beseda, dana sogovornikom na slovenskem političnem prizorišču, res nič ne pomeni?

Je tudi Pahor stisnil rep med noge?

Ste opazili, da predsednik države Borut Pahor v zadnjih dnevih niti z besedo ne omenja več zlatega fiskalnega pravila? No, zdaj sicer molči, ko pa je v minulem tednu dal intervju za mariborski Večer, je bil kar jasen: »Pri dvetretjinskih odločitvah je zlato pravilo, da pravila postavlja opozicija. To je bilo vedno tako. Celo več, menim, da bi bilo v ustavo ob vnosu fiskalnega pravila možno vpisati letnico 2015.« Kalimerovsko je hkrati še potožil, da je zadnjič v Pariz in Berlin odšel po pogovoru s predsednico vlade in ministrom za finance: »V prepričanju, da bo 6. in 7. maja parlament potrdil odločitev o referendumih in fiskalnem pravilu.« V redu, toda ta hip je ključno drugo vprašanje: ali namerava kar koli ukreniti do petka? »Če stranke ocenijo, da lahko pomagam, sem to pripravljen storiti.« Očitno bo čakal, da ga bo (ali ga bo) mag. Alenka Bratušek pocukala za rokav in ga pozvala, naj pomaga koaliciji. Kaj pa, če ona niti noče njegove pomoči?

Deli s prijatelji