NEVARNO JEZERO

Jezero smrti nič več ruska ruleta

Objavljeno 22. junij 2014 14.09 | Posodobljeno 21. junij 2014 23.18 | Piše: Oste Bakal

V Blaguškem jezeru, za katero se je potegoval avstrijski smučarski šampion Marc Girardelli, se je utopilo 30 ljudi.

Po ureditvi je varno in prijetno za vse kopalce, meni župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana. Foto: Oste Bakal

Za Blaguško jezero, biserček občine Sveti Jurij ob Ščavnici, se je v letih 1997 in 1998 zelo zanimal nekdanji smučarski zvezdnik Marc Girardelli, Avstrijec, ki je tekmoval za Luksemburg. Pripravljen je bil vložiti več milijonov nemških mark, a žal je tujo naložbo preprečila naša birokracija.

Kljub propadlemu poslu s petkratnim skupnim zmagovalcem svetovnega pokala je njegov slovenski prijatelj Mario Herzog le uredil nekoč divje kopališče, v katerem se je po neuradnih podatkih utopilo 30 ljudi. Najbolj tragično je bilo leta 1985, ko jih je v Blaguškem jezeru umrlo osem.

Zadnja tragična nesreča se je zgodila julija 2010, ko se je utopil 23-letni Primož Petovar iz Dobrave v občini Križevci pri Ljutomeru. Čeprav je bil dober plavalec, je omagal v nevarnih vodah priljubljenega slovenskogoriškega zbirališča kopalcev in ribičev. Blaguško jezero je zaradi žalostne statistike dobilo novo ime – Črno jezero. A na srečo so se razmere v zadnjih letih bistveno izboljšale.

»Po ureditvi in zaščiti kopališč, za kar skrbi podjetnik Herzog, se že nekaj let ni nihče utopil. Je varno, prijazno in prijetno za vse kopalce,« poudari župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana, ki dobro pozna akumulacijsko jezero, ki je med letoma 1961 in 1963 nastalo z zajezitvijo Blaguškega potoka.

»Nekoč je bilo dejansko grozno. Predvsem mladina je precenila svoje plavalne sposobnosti, poleg tega jezero zlasti v zgornjem delu ni bilo urejeno in je bilo nevarno zaradi vrtincev. Ob tem so bile še različne stave, lahko bi rekli ruska ruleta, in tudi nekaj samomorov,« dodaja župan Slana.

Jezero, ustvarjeno, da bi med poletnimi sušami lahko namakali polja, med jesenskimi in spomladanskimi poplavami pa zbirali vodo, je danes namenjeno predvsem ljubiteljem narave. Prijetna izletniška točka je zlasti poleti dobro obiskana, saj je lepo tudi ob Zlomskem in Blaguškem potoku. Prvi napaja jezero, drugi odvaja vodo iz njega. Krapi, potočne postrvi, potočni raki, piškurji, vidre in druge živali se odlično počutijo tako v jezeru kakor tudi v meandričnih potokih. 

Deli s prijatelji