NEVARNO

Jezero ponoči naraslo še za 5 do 7 centimetrov

Objavljeno 23. februar 2014 08.18 | Posodobljeno 23. februar 2014 08.18 | Piše: STA, P. J.

Ponoči je bilo na terenu okoli 110 ljudi, če bi se uresničil najbolj črni scenarij, pa bi se lahko gladina dvignila še za en meter.

POSTOJNA – Gladina vode na ojezerjenih kraških poljih se bo zaradi nedavnih padavin tudi danes predvidoma pospešeno dvigovala, tako da bi lahko bili priča tudi kakšnemu rekordu. Čez noč je na Planinskem polju ostala straža. Tudi danes bodo pripadniki civilne zaščite na terenu nameščali nasipe iz protipoplavnih vreč. Po poročanju Vala 202 se je gladina ponoči dvignila za 5 do 7 centimetrov.

Črn scenarij

Danes bo na terenu na Planinskem polju okoli 110 ljudi. Pomagali bodo namreč še gasilci iz Kraške gasilske zveze Sežana, prav tako na terenu ostaja 50 pripadnikov Slovenske vojske ter domači fantje, po najbolj črnem scenariju bi namreč lahko gladina vode na Planinskem jezeru do konca tedna narasla še za en meter.

Civilna zaščita opozarja, naj ljudje ne hodijo na poplavljena območja, saj je lahko to smrtno nevarno. Radovednežem, ki prihajajo in fotografirajo poplavljeno polje, pa sporočajo, da so ljudje v hudi stiski, da rešujejo svoje premoženje in jim nikakor ni prijetno, če jih fotografirajo. 

 

Trenutno je sicer zalitih 24 objektov, okoli 10 pa jih ima težave z vodo. Potencialno ogroženih je dodatnih 20, ki jih bo voda najverjetneje zalila, če se bo uresničil najbolj črni vremenski scenarij.

Poplavlja tudi Cerkniško jezero

Gladina vode se dviguje tudi na Cerkniškem jezeru, a stanje ni tako kritično. Zaradi vode sta ogrožena dva objekta ob Cerkniškem jezeru, ob katerih so namestili protipoplavne vreče.

Agencija RS za okolje (Arso) pa medtem opozarja, da je v gorah zapadlo od 10 do okoli 40 centimetrov snega, največ v Julijskih Alpah. Zato se je predvsem tam povečala nevarnost snežnih plazov na četrto stopnjo (od petih). V začetku tedna se bo snežna odeja že nekoliko stabilizirala in predvidoma se bo zmanjšala nevarnost snežnih plazov, so zapisali na spletni strani.

Deli s prijatelji