DOBROTE IZ DOLSKEGA

Jesenski živžav v deželi Jurija Vege

Objavljeno 04. oktober 2013 09.03 | Posodobljeno 04. oktober 2013 09.04 | Piše: Branka Bizjan

V Dolskem pri Ljubljani so se vnovič zbrali kmetovalci, aktivi kmečkih žena in turistični ponudniki.

Jesenski pridelki. Foto: Branka Bizjan

DOLSKO – Sončna sobota minuli teden je bila pravi dan za to, da so se v deželi Jurija Vege, natančneje v Dolskem pri Ljubljani, zbrali domači kmetovalci, aktivi žena in turistični ponudniki. V goste so povabili društva z območja Srca Slovenije in sorodna društva iz Dolenjske in Prekmurja. Na prireditvi je potekal tudi zaključek kolesarjenja V srcu Slovenije za leto 2013.

Razkošnost toplih jesenskih barv, v katere je mati narava odela papriko, paradižnik, čebulo, česen, buče, krompir, grozdje, jabolka, je dokazovalo veliko število stojnic, saj je bila letošnja letina dobra.

Pridelovalci sadja in zelenjave so tako lahko viške ponudili v prodajo. Na stojnicah so ponujali sveže nabrano solato, papriko, paradižnik, čebulo, česen, krompir, buče, zelje, korenje, slive, vse po dostopnih cenah. Kupci so vse te dobrote nabavljali, saj se zavedajo, da je najboljša doma pridelana hrana, ki porabi najmanj časa od njive do mize, in le tako se v njej ohranijo vse hranljive in zdravilne snovi. Na sejem so prišli s kmetije Pr'Krač in stiskali jabolka ter svež sok ponudili obiskovalcem v pokušino. Par stojnic je ponujalo suhe hruške, jabolčne krhlje in slive, za gašenje žeje pa so ponujali krhljevko, pijačo iz kuhanih suhih jabolčnih krhljev. Čebelarji so ponujali med in medene izdelke. Na stojnicah smo lahko kupili domače bučno olje iz Savinjske doline, kjer se hmelj umika bučam in drugim poljščinam.

Večer namenjen druženju ob veselih melodijah in kulinaričnih dobrotah

Aktiva žena iz Senožet in Dola pri Ljubljani sta na svojih stojnicah pokazala, da je njuno delovanje zelo aktivno, saj so pridne roke njihovih članic napekle številne pekovske dobrote, nakuhale marmelade in napisale celo knjigo Gozdna kuhinja. Seveda pa so bile najbolj aktivne članice aktiva Plamen Dolsko, ki so nosile veliko odgovornost na tej prireditvi, saj so poskrbele za pogostitev stojničarjev, kuhale joto, ki so jo obiskovalci z veseljem jedli, spekle domač kruh, flancate, piškote in prešco – najstarejšo potico, ki so jo gospodinje dajale v zahvalo žanjicam, ki so žele njihov ječmen, pšenico ali ajdo.

V goste na jesenski sejem so prišli člani prijateljskih društev iz Srca Slovenije in širše. Stojnice so napolnili s pleteninami, igračami iz blaga, keramičnimi izdelki, lesenimi izdelki, pletarji so prinesli pletene košare, peharje, steklenice. Strugar je imel lepe lesene stružene pladnje sklede in razna darilca. Na stojnici Turističnega društva Moravče so kuhali milo po receptu iz leta 1937.

Sejemsko dogajanje so popestrili tamburaši iz Senožet, številne folklorne skupine iz Srca Slovenije, najbolj prikupni so bili najmlajši folkloristi iz Moravč. Ta dan so bili tudi kolesarski izleti po Srcu Slovenije po štirih krožnih poteh, različnih dolžin in težavnostnih stopenj. Kolesarjenje so v popoldanskih urah zaključili na jesenskem sejmu. Poseben prostor pa je bil namenjen otrokom, kjer so se zabavali z igranjem starih iger, se smejali šegam in navadam iz preteklosti.

Večer je bil namenjen druženju ob veselih melodijah in kulinaričnih dobrotah domačih gostincev. Zadovoljni prodajalci kupci in obiskovalci so z nasmehi zapuščali sejemsko prireditev in obljubili, da še pridejo.

Deli s prijatelji