NIČ VEČ V TUJINO?

Jesen za protest 
zaradi Erasmusa+

Objavljeno 16. oktober 2015 14.29 | Posodobljeno 16. oktober 2015 14.29 | Piše: Jadran Vatovec

Višina dodatka za izmenjavo v tujini se je znižala za 70 evrov.

se bodo odslej lahko samo še doma učili, kaj pomeni držati besedo? FOTO: Tomi Lombar/Delo

LJUBLJANA – Mačehovska politika se je očitno odločila, da bo študentkam in študentom tako rekoč prepolovila sredstva za dodatek k tako imenovani štipendiji Erasmus+. Višina dodatka se je s 150 evrov, kolikor je vlada pred poletnimi počitnicami obljubila za mobilno izmenjavo ali študijsko prakso v tujini, znižala na 80 evrov. Študentska Iskra in sindikat Mladi Plus sta zaradi tega že sprejela ostro protestno izjavo, v kateri opozarjata, da kljub junija letos sklenjenemu dogovoru med Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS) na eni strani ter ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) oziroma ministrstvom za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZEM) na drugi, denarja že ni več dovolj: »Na prvi pogled zelo dobra novica je že po treh mesecih dobila grenak priokus. Nedopustno je, da si nekdo upa na tak način prelomiti junija dano besedo!«

Izvedeli so šele v tujini

Še toliko bolj skrb vzbujajoče je dejstvo, da je marsikateri študent za to, da bo dodatek manjši, izvedel, ko je že bil v tujini. ŠOS sumi, da je zaplet nastal predvsem po zaslugi ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi dr. Maja Makovec Brenčič in ki je najprej resda obljubilo, da bo prispevalo del sredstev, a je nazadnje to obljubo izpolnilo samo ministrstvo za delo.

Mimogrede, Študentska Iskra in sindikat Mladi Plus sta že pred časom jasno in glasno opozorila, da nobena, še tako všečna ad hoc rešitev ne more biti zadovoljiva, da bi bilo treba še pred sprejetjem naslednjega proračuna poiskati »sistemsko rešitev sofinanciranja, ki bo največjemu možnemu številu študentov omogočilo izmenjave v tujini«. Toda politika je, kot vse kaže, ta poziv preslišala.

Se še spomnite, kako je študentska organizacija Iskra že junija letos pripravljala protestni shod? Na njem je nameravala vlado pozvati, naj nikar ne varčuje na hrbtih študirajoče mladine, temveč naj zagotovi denar za nemoteno delovanje Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije ter, posledično, za zadostno finančno pomoč študentkam in študentom, ki bodo v študijskem letu 2015/2016 odšli na mobilno izmenjavo Erasmus+ oziroma študijsko prakso v tujino. Že takrat je bilo jasno, da bi bila politika pripravljena celo uničiti program Erasmus+. Čeprav je premier dr. Miro Cerar spomladi obiskal sedež Movita, naše nacionalne agencije programa Erasmus+, in zagotavljal, kako zelo pomembno je to, da država podpira mednarodno prakso bodočih slovenskih izobražencev.

No, potem je (vladajoča) politika – tako je vse kazalo – naredila korak nazaj: MIZŠ in MDDSZEM sta študentom (in njihovim staršem) obljubila, češ da bo vlada prav gotovo tudi v prihodnje zagotavljala dovolj denarja za dodatek, ki še kako pride prav študentom na praksi v tujini. Le zaradi te obljube potem ni bilo študentskega protesta.

Je pa tudi res, da je Univerza v Ljubljani študente kar takoj seznanila (posvarila), da so se pogoji za pridobivanje finančne pomoči za program Erasmus+ v študijskem letu 2015/2016 precej spremenili: da bodo tisti, ki bodo po novem šli v tujino, lahko prejemali finančno pomoč samo za eno od oblik Erasmusa+, da se prav tako skrajšuje tudi čas, v katerem bodo prejemali to pomoč, itn.

Bodo študentske organizacije zdaj znova začele pripravljati svojčas odpovedani protestni shod?

Deli s prijatelji