CIRKUS ALI SEJA?

Jerovšek zaklel, Irglovo zavrnili, Čufer slabo informiran

Objavljeno 11. april 2014 15.36 | Posodobljeno 11. april 2014 16.10 | Piše: A. K.

Na današnjem odboru DZ se je dogajala prava zmeda.

Med poslanci sicer ni bilo preveč zainteresiranih za razpravo.

LJUBLJANA – Potem ko je predsednik nadzornega sveta NLB France Arhar sporočil, da odstopa kot predsednik nadzornega sveta in tudi kot član nadzornega sveta,image se seja odbora državnega zbora (DZ) za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo nadaljuje.

Zahtevala opravičilo

Jožefu Jerovšku, poslancu SDS, se je takoj po začetku seje pripetila manjša nesreča z mikrofonom, in slišati je bilo, kot da je zaklel. Nekoliko zmedeni Jerovšek je nato govoril o dramatičnem odstopu predsednika nadzornega sveta NLB Franceta Arharja in se začel ukvarjati s koalicijo. Skoraj v isti sapi je predlagal prekinitev seje in predlagal nov datum, poslanec Pozitivne Slovenije Matjaž Zanoškar pa mu je odgovoril, da se s tem ne strinja. »Mislim, da lahko to sejo pripeljemo do konca,« je dodal.

»Odstopa ne morem komentirati,« se je na odstop Franca Arharja, predsednika NS NLB odzval minister za finance Uroš Čufer. Na odboru je dodal, da ga ima namen poklicati in povprašati za razloge.

Kmalu je v sejno sobo vstopil finančni minister Uroš Čufer in Jerovšek je takoj spremenil mnenje. Povedal je, da so »sedaj stvari drugačne, ker se jim je pridružil minister«. Predsedujoča na seji je od Jerovška zahtevala opravičilo, ker je njo in koalicijo obtožil, da je bila zadeva inscenirana. Opravičil se sicer ni, je pa dejal, da so »vsi naredili korak naprej«.

Irglova bi se selila

Ob teh besedah je minister nekoliko zmedeno pogledoval in dejal, da ima »občutek, da je najslabše informirana oseba na sestanku«. »Edino, kar sem razbral iz medijev je, da je Arhar napovedal svoj odstop,« je še povedal Čufer. Ob tem se je oglasila poslanka Eva Irgl, ki je predlagala 15 minut odmora, da bi se lahko preselili v nove prostore, saj se v sejni sobi »med seboj nič ne slišijo«.

Med poslanci sicer ni bilo preveč zainteresiranih za razpravo, govorila sta večinoma Jerovšek in Zanoškar. »Javnost moramo opozoriti, da nas zavajajo samo zaradi evropskih volitev. Kaj se bo zgodilo po 25. maju, ko tega faktorja prikrivanja ne bo več? Prišla bo ura streznitve, v tem času pa se bo bogato plenilo državno premoženje,« je povedal Jerovšek. Od ministra je zahteval, naj jim razloži, kaj se bo zgodilo po 25. maju.

Prelomni datumi

»Zagotovo gre za prelomni datum politične narave, ki pa na gospodarstvo nima velikega vpliva. Naslednji prelomni datum je 7. maj, ko bo Evropska komisija objavila svoje ocene gibanja za posamezne članice,« je povedal Čufer, ki ne pričakuje, da bo dialog kaj drugačen od tistega lani. Pojasnil je, da je nenavadno, da DZ razpravlja o uslužbencih javne uprave na drugem, tretjem nivoju. »Marsikdo bi to lahko razumel kot vmešavanje,« je dodal. 

Pojasnil je tudi stanje v bančnem sektorju. »Lani smo dokapitalizirali nekaj bank. Stanje se normalizira in glavni indikator je padec obrestnih mer. Veseli smo, da so se te v dveh korakih znižale in normalizirale na povprečju evroobmočja. Zelo podoben trend imajo tudi obrestne mere na kreditnem delu poslovanja,« pojasnjuje Čufer.

Deli s prijatelji