AFERA PATRIA

Jerovšek: »Tožilec ne ve, kako priti iz te godlje«

Objavljeno 07. januar 2013 15.33 | Posodobljeno 07. januar 2013 15.33 | Piše: P. J.

Sprememba obtožnice po mnenju pravnika nič ne spremeni.

Andrej Ferlinc je pojasnil, da so s to potezo želeli demistificirati neugotovljen način domnevno sprejete oziroma dane obljube nagrade.

LJUBLJANA – Obravnava v primeru Patria se je končala s spremembo obtožnega predloga. Sprememba pa je le v eni besedi – tožilstvo je v besedno zvezo »na neznan način« dodalo besedo komunikacijski.

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je pojasnil, da so s to potezo želeli demistificirati neugotovljen način domnevno sprejete oziroma dane obljube nagrade, saj gre dejansko za neugotovljen komunikacijski način. »Ali je to bilo prek računalnika, telefona ali v neposrednih stikih, pa ni pomembno za obstoj kaznivega dejanja,« je dejal. Ob tem se upravičeno postavlja vprašanje, kako dokazati nekomu kaznivo dejanje, če je neznan način komunikacije. Naj spomnimo pri tem na primer Balkanski bojevnik, kjer je imelo tožilstvo na dlani dokaze, pa so bili glavni akterji na koncu vseeno oproščeni. 

Zmanjkalo mu je temeljev

Pravnik in nekdanji ustavni sodnik Tone Jerovšek podrobnejše izjave o primeru ni želel dajati, saj s spremembo ni povsem seznanjen, je pa dejal, da sprememba obtožnice nič ne spremeni. »Nisem kazenskopravni strokovnjak, a na prvi pogled se zdi, da to nič ne spremeni.« Pravi, da gre po njegovem mnenju le za pleonazem in da očitno tožilec ne ve, kako bi iz te godlje prišel, in samo dodaja neke besede in si skuša pomagati z verbalizmom. »Očitno mu je temeljev za nadaljevanje zmanjkalo in zdaj skuša z dodatno besedo valorizirati celotni proces. Ampak dvomim, da gre zadeve v pravo smer.« Za to varianto neugotovljenega komunikacijskega načina še nisem slišal, odgovarja Jerovšek na vprašanje, ali so takšne obtožnice nekaj povsem običajnega. 

Nekdanji dekan ljubljanske pravne fakultete Rajko Pirnat primera ni želel komentirati, ker, kot pravi, ni strokovnjak za kazensko pravo, ker ni seznanjen s spremembo in ker je primer preveč občutljive narave. 

 

Deli s prijatelji