STAVKA OD DOMA

Jerkičeva: Stavke SKEI se bo udeležilo okoli 14 tisoč zaposlenih

Objavljeno 22. januar 2013 21.55 | Posodobljeno 22. januar 2013 21.55 | Piše: STA, A. L.

V nekaterih podjetjih zaradi velikih pritiskov delodajalcev na delavce stavke ne bo.

Predsednica sindikata SKEI Lidija Jerkič.

LJUBLJANA – Sredine stavke Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) se bo udeležilo okoli 14 tisoč zaposlenih v 101 podjetju od 189 vprašanih, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila predsednica SKEI Lidija Jerkič. Kot je izpostavila, v nekaterih podjetjih zaradi velikih pritiskov delodajalcev na delavce stavke ne bo. Jerkičeva je z napovedanim odzivom na stavko v dejavnostih kovinske in elektroindustrije ter kovinski materiali in livarne zadovoljna. Pripravljenost na sodelovanje v stavki je sicer po državi po njenih besedah različno.

Udeležba ponekod skoraj stoodstotna

Geografsko gledano bo v več regijah – SKEI jih pokriva 14 – udeležba v stavki ponekod skoraj stoodstotna. Dober odziv se tako obeta v Notranjsko-kraški regiji, na Obali, v Zasavju, Velenju, Posočju in Pomurju. Razmeroma veliko naj bi jih stavkalo tudi na Dolenjskem in v Beli krajini. Drugod naj bi bila udeležba nekoliko manjša, vendar več kot polovična. Nekaj manj zanimanja za stavko je sicer v industrijskih središčih, kjer je stiska zaposlenih manjša.

Stavka od doma

Po besedah Jerkičeve so bili delavci zaradi napovedane stavke v preteklih dneh v več podjetjih deležni različnih načinov mobinga, nekaterim podjetjem pa se je pritisk na zaposlene tudi obrestoval. Med drugim so delodajalci od delavcev zahtevali, da se s podpisom izjasnijo, ali bodo prišli na delo ali ne. V SKEI so sicer večino pritiskov obvladali, vseh pa ne.

Delavci bodo v sredo stavkali od doma, kar predstavlja novo obliko stavke, je spomnila sindikalistka. Dodala je, da bodo v nekaterih podjetjih delavci kljub temu opravljali nujna dela.

Deli s prijatelji