ASISTENCA

Jerajeva se posipa s pepelom

Objavljeno 21. december 2012 13.15 | Posodobljeno 21. december 2012 12.30 | Piše: A. L.

»Opravičujem se, nisem želela biti cinična in nesramna,« odgovarja poslanka Alenka Jeraj.

Poslanka Alenka Jeraj.

LJUBLJANA – »Zakaj nismo podprli vašega zakona, smo pojasnili. Na ministrstvu je že pripravljen nov predlog zakona o osebni asistenci, ki jo bo uredil za več upravičencev. V teh dneh bo dan v javno razpravo, skladno s sprejetim sklepom na našem odboru,« Martini Piskač, ki je ena od mnogih, ki potrebuje za življenje osebno asistenco, odgovarja poslanka Alenka Jeraj. Hkrati se opravičuje, če je bila cinična in nesramna.

»Če ste do mene tako strogi, bi morali biti tudi do sindikatov«

»Zavedam se, da osebno asistenco potrebujete, zato sem povedala, da bodo program in razpisi potekali tako kot do zdaj, dokler ne bo vse skupaj urejeno v novem zakonu. Dejstvo pa je, da se razpis ne more objaviti, ker je nad proračunoma grožnja referenduma. Kot sem povedala: ni ogrožena samo osebna asistenca, ampak tudi cel kup drugih pravic in transferjev ljudem, ki jih prav tako nujno potrebujejo kot vi. Zakaj? Ker bi vzgojiteljica v vrtcu "morda" (še potekajo pogajanja) imela v skupini enega ali dva otroka več in bila v skupini 1,5 ure več. Se vam to zdi primeren argument za to, da se blokira financiranje države? Če ste do mene tako strogi, bi morali biti tudi do sindikatov,« pravi omenjena poslanka.

Jerajeva: Fundacije sploh ne bi potrebovali

Poudarja, da so v vseh letih, kar je poslanka, naredili kar precej korakov, da bi razdelitev sredstev na FIHO potekala bolj transparentno, da bi bila sestava sveta primernejša: »Moje mnenje je, da fundacije sploh ne bi potrebovali, ampak bi sredstva delili prek mehanizmov ministrstva, kar itak za del sredstev, ki jih prejemate, poteka. Ampak potem bi me obsodili, da ne dovolimo civilni družbi – invalidom, da sami odločajo o svojih sredstvih. V zvezi s kršitvami pa sem tudi naredila korake oziroma ukrepala v skladu z mojimi pristojnostmi. Nadaljevanje morajo narediti organi pregona, na kar pa ne morem vplivati. Razlaganje tega v medijih pa včasih naredi več škode kot koristi,« je še pojasnila Jerajeva.

Deli s prijatelji