PRED USTANOVNO SEJO

Jerajeva: Ne morete nam očitati, da nočemo sodelovati

Objavljeno 01. avgust 2014 09.14 | Posodobljeno 01. avgust 2014 09.14 | Piše: Mo. S.

Na vprašanje, zakaj se niso odzvali povabilu Mira Cerarja na pogovore, je dejala, da sploh ne vedo, ali so res dobili vabilo mandatarja, saj se pod njega nihče ni podpisal.

Alenka Jeraj.

LJUBLJANA – Dan pred ustanovno sejo državnega zbora (DZ) je postalo jasno, da se je bo brez spremstva udeležil tudi prvak SDS Janez Janša, ki preživlja zaporno kazen na Dobu.

Podpredsednica stranke Alenka Jeraj je v Odmevih na nacionalni televiziji ob tem ponovila, da se bodo poslanci SDS držali napovedi, da v DZ ne bodo prevzeli nobene funkcije. Kot je pojasnila, s tem želijo opozoriti na nelegitimnost volitev, povedati, da stvari niso takšne, kot bi morale biti, pri tej odločitvi pa bodo vztrajali. Na očitke, da tako ne bodo mogli izvajati točk svojega programa, je odgovorila, da v koalicijo niso povabljeni, svoj program pa bodo vseeno zagovarjali. Kar bo dobro, bodo podprli, na preostalo pa da bodo opozarjali. Ob tem napoveduje uporabo vseh demokratičnih sredstev, ki so na voljo.

Bodoči vladi svetuje, naj čim prej uravnoteži javne finance, saj je treba zmanjšati javno porabo in ustaviti zadolževanje. To bo namreč vplivalo tudi na prihodnje generacije.

Vabilu se niso odzvali, ker ni bilo podpisano

Na vprašanje, zakaj se niso odzvali povabilu Mira Cerarja na pogovore, je dejala, da sploh ne vedo, ali so res dobili vabilo mandatarja, saj se pod njega nihče ni podpisal. »Ko bomo dobili primerno vabilo, se bomo odzvali,« je povedala in dodala, da bi na sestanek prišli, če bi se Cerar podpisal. Vprašali bi ga, ali se zaveže, da bo skušal sanirati škodo, ki da bo nastala, ko sodba Janši pade, pa tudi to, zakaj je spregledal predlog SDS za evropskega komisarja. Kot pravi, so predlagali, da predsednik države Borut Pahor na pogovor povabi vse stranke in bi se skupaj dogovorili o imenu za komisarja. »To, kar zdaj gledamo, je prerivanje za stolček in izsiljevanje bodoče koalicije. Je neokusno in gre za osebne koristi, ne pa za koristi državljanov.« Njihov kandidat bi sicer bil evropski poslanec Milan Zver.

Sodelovali bodo

»Celotno kampanjo smo poslušali, da z nami ne bo nihče sodeloval, očitali so nam, da rušimo pravno državo,« je naštevala, pri čemer je opozorila, da je tudi Cerar sam povedal in pokazal, da z njihovo stranko ne želi sodelovati.

Sicer pa je poudarila, da so vedno, ko so bili v vladi, sodelovali z opozicijo in večkrat pokazali, da imajo voljo, da stvari rešujejo skupaj. »Ne morete na očitati, da nočemo sodelovati,« je povedala in obljubila, da bodo tudi tokrat sodelovali.

Deli s prijatelji