REAKCIJE PO STRELJANJU

Jelušičeva: Vojska ne priznava odgovornosti za psihotičnega vojaka

Objavljeno 23. avgust 2014 17.36 | Posodobljeno 23. avgust 2014 17.55 | Piše: STA, M. U.

Slovenska vojska: Še tako nizka plača ne opravičuje strela v policista.

LJUBLJANA – Nobena plača – tudi še tako nizka – ne more in ne sme biti razlog za kriminalna dejanja, ko gre za poseganje v življenje, so se v Slovenski vojski (SV) odzvali na opozorila sindikata po petkovem dogodku, ko je vojak ustrelil policista. Komentirali so tudi blog in navedbe domnevnega strelca ter zavrnili trditve, da je bil šikaniran.
Kot so še zapisali na twitterju, zavračajo tudi »namigovanja o možnostih, ki bi jih Slovenska vojska morala izvesti za preprečitev tako nizkotnega dejanja«.

Prav tako se je na twitterju danes pojavila povezava do bloga, ki naj bi pripadal storilcu petkovega kaznivega dejanja. Gre za 26-letnika iz Gabrovke, ki je, sodeč po zapisih na spletu, pripadnik SV. V enem od zapisov med drugim opisuje težko otroštvo in poudarja, da se nikoli ni čutil sprejetega v družbi.

Na incident se je prek twitterja odzvala tudi strokovnjakinja na področju obrambe in nekdanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič z zapisom, da v SV ne priznajo odgovornosti, ker na prostovoljnem služenju, v rezervi in v aktivni sestavi niso opazili težav psihotičnega vojaka.

image


V Sindikatu vojakov Slovenije (SVS), ki je sicer incident obsodil, pa so med drugim zapisali, da že več let opozarjajo na »nevzdržnost odnosov med pripadniki Slovenske vojske in slabe plače ter odrejanje dela brez ustreznega plačila, ki so posledica predpisov, s katerimi je z leti Slovenska vojska postala vakuumsko zaprt prostor brez pravic zaposlenih, ki so za vse ostale državljanke in državljane Slovenije samoumevne«.

Simon Korez iz generalštaba SV je že pojasnil, da je bil osumljeni v vojski večkrat obravnavan zaradi različnih odklonov, predvsem disciplinskih. Zaradi bolezni je bil tudi dalj časa odsoten in ni imel dostopa do orožja, vendar predpisi ne omogočajo, da se vojak odpusti zaradi psihičnih težav.

»Tudi če ne bi bil pripadnik vojske, bi sicer najbrž storil takšno dejanje,« je še ocenil Korez. Dodal je, da je dejstvo, da je strelec pripadnik SV, le še oteževalna okoliščina.

Deli s prijatelji