EN VEN, DRUGA NOT

Jelušičeva prihaja v DZ, če jo bodo potrdili

Objavljeno 27. december 2012 14.58 | Posodobljeno 27. december 2012 14.58 | Piše: A. L., STA

Predvideva, da bo dejavna zlasti v odboru za obrambo.

Ministrica je imela govor.

LJUBLJANA – Boruta Pahorja, ki mu je z nastopom funkcije predsednika republike prenehal poslanski mandat, bo v državnem zboru (DZ) nadomestila Ljubica Jelušič. Državna volilna komisija (DVK) je že pridobila soglasje Jelušičeve in bo ugotovitveni sklep posredovala DZ. Ta naj bi mandat novi poslanki predvidoma potrdil na petkovi izredni seji.

DVK je ugotovil, da je Jelušičeva tista, ki bi bila na predčasnih državnozborskih volitvah decembra lani izvoljena v drugi volilni enoti na listi SD, če ne bi bil izvoljen Pahor. Tako ima pravico, da postane poslanka za preostanek mandatne dobe.

Pripravljena prevzeti mandat

Jelušičeva, sicer redna profesorica na katedri za obramboslovje na ljubljanski fakulteti za družbene vede in v prejšnji vladi obrambna ministrica, je poslanski mandat pripravljena prevzeti. Kot je pred dnevi dejala, predvideva, da bo dejavna zlasti v odboru za obrambo, saj pravi, da ji ni vseeno, kaj se dogaja z obrambnim sistemom, ki ga je pomagala graditi kot visokošolska učiteljica, raziskovalka in ministrica.

Je tudi zagovornica večje samooskrbe Slovenije s prehrano in energenti, ker to šteje za pomemben vidik nacionalne varnosti. »Skrbela bom za to, da se glas s Krasa in Brkinov sliši v DZ, saj gre za vse bolj pozabljeno pokrajino, ki v razvojnem smislu doživlja vse težje čase,« je med drugim napovedala.

Še dva nova

DVK se je sicer danes prvič zbral v novi sestavi. Tako so nekaj besed spregovorili tudi o tem, kako bodo organizirali delo. Anton Gašper Frantar, ki bo DVK vodil še naprej, je napovedal, da bodo to dokončno odločili s poslovnikom komisije, ki naj bi ga sprejeli v januarju.

Ker je odstop že podala poslanka DL Truda Pepelnik, poslanec SDS Branko Marinič pa ga je napovedal, vse kaže, da bo DVK v začetku prihodnjega leta moral sprejeti še dva podobna ugotovitvena sklepa, kot je bil današnji, glede tega, kdo bo nadomestil ta dva poslanca.

Deli s prijatelji