DENARNA KAZEN

Jelinčiču s priznanjem krivde za vsako kazen 1080 evrov

Objavljeno 14. oktober 2014 21.06 | Posodobljeno 14. oktober 2014 21.06 | Piše: STA, S. U.

Kazen mora plačati v treh mesecih od pravnomočnosti, sicer se mu bo za vsakih začetih 42 evrov neplačila štel en dan zapora.

LJUBLJANA – Predsednik zunajparlamentarne stranke SNS Zmago Jelinčič je s priznanjem očitkov, da je zoper nekdanjega inšpektorja na inšpektoratu ministrstva za kulturo Dragana Matića podal tri krive ovadbe za nevestno delo v službi, danes prislužil enotno denarno kazen tri tisoč evrov, na spletni strani poroča Delo.

V prvi ovadbi naj bi Jelinčič Matiću očital, da bi glede na svojo funkcijo lahko preprečil nedovoljeni izvoz slovenske kulturne dediščine v tujino. Šlo je za Lutenjske tabulature iz leta 1561. V drugi ovadbi mu je očital, da arhitektu Borisu Podrecci ni preprečil uničenja mozaika med prenovo študentskega doma Korotan na Dunaju leta 1993. Tretji očitek je, da ni preprečil, da bi zemljevid iz leta 1983 prišel v roke Hrvatom, ti pa bi lahko z njim dokazovali, da je bila Hotiza takrat na hrvaški strani, še poroča omenjeni časnik.

Jelinčič je po pogovoru s tožilko dejanje priznal, sicer pa po navedbah Dela meni, da je največjo napako naredilo tožilstvo, ker ni ovadilo neznanega storilca, če je ugotovilo, da Matić ni odgovoren za ta dejanja, čeprav je bil na položaju odgovornega. Po Jelinčičevem mnenju nikomur v tej državi ni mar, kaj se dogaja s slovensko kulturno dediščino.

Za vsako kaznivo določilo 1080 evrov

Okrajno sodišče v Ljubljani je po Jelinčičevem priznanju sledilo predlogu tožilstva in mu za vsako kaznivo dejanje določilo 1080 evrov in nato izreklo enotno denarno kazen tri tisoč evrov, pri čemer je kot olajševalne okoliščine upoštevalo oddaljenost dogodka in dejstvo, da je bilo dejanje storjeno prej, preden je bil Jelinčič prvič pravnomočno obsojen.

Kazen mora plačati v treh mesecih od pravnomočnosti, sicer se mu bo za vsakih začetih 42 evrov neplačila štel en dan zapora. Jelinčič bo lahko zaprosil za obročno odplačilo kazni, plačati pa bo moral tudi sodno takso.

Matića, ki je priglasil premoženjskopravni zahtevek v višini deset tisoč evrov, je sodišče napotilo na pravdo.

Deli s prijatelji