TALENT

Jelinčičevo Aleksandro Tiso so v Ljubljani zavrnili

Objavljeno 27. april 2012 00.25 | Posodobljeno 27. april 2012 00.25 | Piše: A. L.

Dve sliki naj bi bila prodala za 1500 evrov.

LJUBLJANA – Aleksandra Tisa, hči politika Zmaga Jelinčiča Plemenitega, je pri štirih letih začela risati. Že takrat je vedela, da bo, ko bo velika, slikarka, je danes v intevjuju Požarju povedala mladenka, ki ji pravijo po očetu tudi Plemenita. Oče Zmago pravi, da je videl, da ima posebno nagnjenje, kar da je verjetno podedovala po dedku. Poudarja, da se v Sloveniji premalo naredi za nadarjene, potem pa jih tako ali tako zatre šolski sistem. 

Nihče je ne forsira

Aleksandra Tisa hodi v slikarsko šolo. Če se ji ne gre, pač ne gre: »Nihče je ne forsira,« pravi Jelinčič. Slikarsko šolo obiskuje trikrat na teden, v razredu pa je najmlajša. Sošolci so stari od 20 let naprej, ona pa šteje pičlih osem. Pravi, da je v razredu več punc kot fantov. Ti so samo trije.

Imela je že dve veliki razstavi: eno v Beogradu in eno v Zagrebu. Brane Kovič je menda opazil talent mladenke in jo želel pokazati svetu. Jelinčič trdi, da v Ljubljani niso hoteli imeti njene razstave, saj je mestna komisija ocenila, da ne dosega zadostne umetniške ravni. Bo pa po dveh razstavah v tujini imela svojo prvo v Mariboru v sklopu dogodkov Evropske prestolnice kulture. Jelinčič dodaja, da se hči ne prodaja kot Jelinčičeva, ampak le kot Aleksandra Tisa.

Dve sliki prodala za 1500 evrov?

Nekateri kritiki vidijo v njenem delu celo sledove Picassa, mlada umetnica pa je v Zagrebu tudi prodala dve sliki. Po informacijah Požarja naj bi njeni sliki 'šli' za 1500 evrov. Jelinčič tega ni potrdil, je pa prepričan, da so njene slike dobra naložba. Dodaja, da so pokazali zanimanje za njene slike tudi v Libanonu. 

Na vprašanje, zakaj slika akte, osemletnica odgovarja, da se ji je to najprej zdelo smešno, zdaj pa je to povsem običajno. Poleti bo menda risala stavbe. Risanje aktov je sicer v učnem programu slikarske šole, ki je načeloma namenjena odraslim.

Sestra kritizira

Riše z debelim in tankim ogljem. Jelinčič pravi, da je vse drago, vendar poudarja, da se takšne zadeve vselej dolgoročno izplačajo. Ateljeja doma še nima. Jelinčič pravi, da se mora najprej izvežbati v risbi, potem pa naprej ... Najprej se mora naučiti osnov, pravi. Njena sestra je navdušena nad njenim delom in se slikam veliko smeje. Jih pa prav tako skritizira, pravi Aleksandra Tisa. 

Jelinčič tudi kategorično zavrača govorice, da slike riše sam in jih prodaja kot hčerine.

Deli s prijatelji