ŽALIL NAJ BI

Jelinčičeve ovce spet meketajo

Objavljeno 10. september 2016 16.16 | Posodobljeno 10. september 2016 16.16 | Piše: Aleksander Brudar

Zmago Jelinčič Plemeniti spet na sodišču, ker naj bi na TV žalil tožilca.

Zmago Jelinčič Plemeniti v družbi z odvetnikom Petrom Fašunom. Foto Aleksander Brudar

LJUBLJANA – Maja letos je minilo že natanko 10 let od oddaje na nekdanji Prvi TV, kjer je takratni poslanec SNS in še danes predsednik te stranke Zmago Jelinčič Plemeniti v posebni oddaji Plemeniti komentar o koprskem tožilcu Jožetu Levašiču izrekel besede, zaradi katerih je še vedno na sodišču. 
»Te (besede, op. ur.) so vplivale na moj ugled, na moje osebnostne pravice. Žalil me je glede izobrazbe in mojega dela in da imam težave s samokontrolo in izbruhi jeze,« je dejal tožilec včeraj na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer je proti Jelinčiču zaradi kaznivega dejanja razžalitve potekalo ponovljeno sojenje. Spomnimo: vse obsodilne sodbe – Jelinčič je bil kaznovan s 3060 evri – je pred več kot letom dni razveljavilo ustavno sodišče in zadevo vrnilo okrožnim sodnikom. 
V ozadju celotne zgodbe so besede, ki si po mnenju nekaterih ne zaslužijo tako poglobljene sodne obravnave. Jelinčič je namreč komentiral delovanje tožilca Levašiča v postopku proti poslovnežu Darku Vilerju, ki je bil na koprskem okrožnem sodišču pozneje pravnomočno oproščen zaradi domnevne utaje davkov. Viler, kot je včeraj povedal na sodišču, je Jelinčiča o vsem skupaj podrobneje obveščal od leta 2000, saj je bil prvak SNS takrat edini, ki mu je bil pripravljen pomagati, in sicer zato, je razlagal Viler, ker so želeli stroki dokazati, da so delali pošteno in prav. »Delala se mi je krivica,« je še danes prepričan Viler.

Ovce kot metafora

»Viler je bil šokiran, ni vedel več, kaj naj naredi. Takoj je prišel k meni in mi rekel, da se je nekaj groznega zgodilo. Bil je presenečen, da tožilec lahko ne dovoli mnenja in ne dovoli zagovora obdolženega,« se je spominjal Jelinčič ter dodal, da so takrat Vilerja šokirale tudi tožilčeve zaključne besede, da zanj predlaga dve leti zapora, ker je žalil vse drugače misleče. »Še danes imam te besede v ušesu,« je včeraj dodal Viler. 
Vse to je obtoženi Jelinčič v svoji oddaji Plemeniti komentar kritično komentiral in dodal par besed, prav tiste, ki so ga pripeljale na sodišče: »... da mu ne bi dal čuvati treh ovac, ker bi se bal, da bo dve izgubil, in da ne ve, kako je ta človek naredil pravno fakulteto, ampak kot kaže, lahko pravno fakulteto danes naredi vsakdo, potem pa se zaposli na sodišču ali tožilstvu in je tam zabetoniran do smrti in nihče ga ne more premakniti, lahko dela še take neumnosti...«

Jelinčič je prepričan, da je šlo le za kritično mnenje tožilčevega dela in nikakor ne za trditve. Meni, da njegove izjave nikakor niso bile izrečene z namenom zaničevanja in da gre za svobodo govora. Ovce je pri tem uporabil kot »metaforo, da je Levašič pri svojem delu premalo skrben«. V zagovoru na razveljavljenem sojenju je Jelinčič povedal: »Kot državni funkcionar bi moral poznati zakon in skrbeti, da bi se vsi držali zakona, on pa je s svojim ravnanjem presegel zakon in kršil pravico obdolženega«. Če bi želel žaliti tožilca, bi uporabil druge besede, je dodal Jelinčič.

Tisto o fakulteti pa se menda nanaša na strokovnost tožilčevega dela. »Če se je Levašič čutil, da sem ga žalil, bi lahko prinesel pokazat svoj indeks in ga odprl in pokazal svoje ocene: devetke, desetke... Tega ni naredil. Pa naj dokaže, da je bil na fakulteti najboljši,« je razlagal sodnici Dejani Fekonja. 
Plemeniti je pojasnil, da je uporabil prispodobe, ki so blizu gledalcem. Svojo kritično oddajo je primerjal z aktualno satirično oddajo Jureta Godlerja. Čeprav ta, kot pravi, lahko premierja označi za bedaka in kakšnega ministra butastega do konca, se mu zaradi tega na sodišču ni treba braniti, zato je prepričan, da ga preganjajo le zato, ker je Jelinčič.

Pritisk na tožilce

Levašič je očitke, da bi kršil Vilerjeve pravice zanikal, in dodal, da bi, če bi se med obravnavo vse to, kar je trdil Viler, tudi zgodilo, zagotovo pisalo v zapisniku obravnave. To, da je Vilerjevo osebnost vključil med oteževalne okoliščine pri predlaganju kazni, mu, kot je dodal, dopušča tudi zakon. 
»Meni je jasno, kaj pomeni koga razžaliti,« je odgovoril Jelinčiču, ko ga je vprašal, ali ima morda izobrazbo smeri psihiatrije ali psihologije, da lahko tako ocenjuje posameznikovo osebnost. Spomnil je, da se je Viler takrat neprimerno vedel do prič in jih žalil »da so lažnivci. To je enako pisalo tudi v listinah.«

Tožilec meni, da je Jelinčič takrat s svojim ravnanjem vplival indirektno, saj kot vplivanje na tožilce razume tudi dejanja, ko te kdo v fazi, dokler zadeva na sodišču ni pravnomočno končana, označuje kot nesposobnega.

Sojenje se bo nadaljevalo čez 14 dni, ko bo znana tudi odločitev sodišča.

Deli s prijatelji