TOŽBA

Jelinčiča toži njegova bivša

Objavljeno 20. december 2012 11.51 | Posodobljeno 20. december 2012 11.51 | Piše: Aleksander Brudar

Zmago Jelinčič Plemeniti je na sodišču zavrnil obtožbe nekdanje sodelavke.

Jelinčič v družbi z odvetnikom Petrom Žnidaršičem pred začetkom predobravnavnega naroka (foto: Marko Feist, Novice)

LJUBLJANA – Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje prvaku Slovenske nacionalne stranke (SNS) in nekdanjemu poslancu Zmagu Jelinčiču Plemenitemu. Zasebna tožilka Lara Mikuž, bivša podsekretarka poslanske skupine SNS, mu v zasebni tožbi očita storitev kaznivega dejanja žaljive obdolžitve in razžalitve, ker je o njej leta 2010 med drugim izjavil, da »glede na to, da smo imeli zaposleni tajno sodelavko policije, gospo Laro Mikuž, ki je pisala poročila o članih SNS, o poslancih in delu SNS ter to pošiljala policiji, je utemeljen sum, da so nam nastavili tudi kakšne prisluškovalne naprave«. 
Mikuževo je zmotila tudi izjava, da so nekdanjemu poslancu Srečku Prijatelju med takratnim zaslišanjem na mizo vrgli papirje, ki jih je pisala in pošiljala na policijo prav ona. V njih piše, kot je povedal Jelinčič, kakšni so, kaj delajo, kaj stranka dela in podobno. Spomnimo: takrat je policija Srečka Prijatelja osumila izsiljevanja Larinega očeta Marjana Mikuža, posedovanja orožja in podkupovanja, zaradi česar Prijatelj prestaja štiriletno zaporno kazen.

Krivde ne priznava

Jelinčič na tokratnem predobravnavnem naroku ni priznal krivde, zagovor pa bo lahko podal na glavni obravnavi 23. januarja. Obramba je predlagala, da v nadaljevanju zaslišijo tri priče: Srečka Prijatelja, Mišo Glažar in Matjaža Engela. Kot je povedal Jelinčičev zagovornik Peter Žnidaršič, so vse priče seznanjene z vsemi okoliščinami, ki so bile Jelinčiču podlaga za sporne trditve. »Da je imel ne samo utemeljen razlog za to, kar je izjavil, temveč da so njegove trditve resnične,« je povedal Žnidaršič in dodal, da so priče prav tako seznanjene z delovanjem zasebne tožilke in z vsemi dokumenti.

Nasprotna stran je za priče predlagala Sabino Šuštar, Sonjo Nahtigal in Majdo Vodopivec, ki bodo povedale, kako je Mikuževa doživljala Jelinčičeve besede in v kakšnem psihičnem stanju je bila; spomladi 2010 naj bi tudi poiskala zdravniško pomoč. Kot dokaz je pooblaščenec Lare Mikuž Bojan Pečnik predlagal vpogled v njeno elektronsko pošto, iz katere je razvidno, da je v prvi polovici tistega leta planirala dopust, saj so ji očitali, da jo je policija taktično umaknila iz Slovenije. Pečnik je dodal, da ne ve, zakaj je Srečko Prijatelj povabljen kot priča, in je sodišču predlagal, naj pridobi pravnomočno sodbo prve in druge stopnje v primeru sojenja proti Srečku Prijatelju, saj iz nje izhaja, »da moja stranka ni imela nikakršne vloge pri aretaciji Srečka Prijatelja. Da je bila tajna sodelavka, kot se ji očita.«

Sodnica mu ni dovolila sesti

Jelinčičev zagovornik je dejal, da obramba nasprotuje vsem dokazom, ki se nanašajo na subjektivno dojemanje besed, ki jih je izrekel Jelinčič. Obramba pa ne nasprotuje zaslišanju prič, ki naj bi povedale o vlogi zasebne tožilke v organizaciji, ki jo v trditvah navaja nekdanji poslanec.

Ker je moral Jelinčič ves ta čas – po besedah Žnidaršiča več kot 20 minut – stati nasproti sodnice, jo je njegov zagovornik prosil, ali lahko sede. Sodnica je pojasnila, da mu ni dovolila sesti, ker bo v kratkem podal izjavo. Jelinčič je ob tem razložil, da težko stoji, ker ima obrabljen hrustanec levega kolena, in da bo moral zaradi tega kmalu na operacijo. Po njegovem se mu je sodnica le maščevala, ker se je kot politik zavzemal za odpravo trajnega mandata sodnikov.

Deli s prijatelji