KNJIGE

Jelinčič: Sekretarka ne pozna zakonodaje

Objavljeno 06. marec 2012 20.31 | Posodobljeno 06. marec 2012 20.31 | Piše: P. J.

Njegova poslanska skupina si je izposodila kar 113 knjig, vrnili pa jih nikoli niso.

Hanžek Zmaga Jelinčiča in njegove poslanske kolege obtožuje kraj in podkupljivosti.

LJUBLJANA – Poslanci si lahko v državnozborski knjižnici izposodijo knjige, če pa jih knjižnica nima, jih lahko tudi naročijo oziroma kupijo v knjigarni, stroške pa poravna parlament. Med vsemi poslanskimi skupinami je bila do zdaj najbolj pridna pri prebiranju in naročanju knjig poslanska skupina SNS z Zmagom Jelinčičem, ki je naročila kar 113 knjig, vrnili pa jih niso, čeprav jih danes ni več v parlamentu.

»Ne da se mi«

V izjavi za javnost so v državnem zboru zapisali: »Nabava gradiva se izvede na predlog vodje poslanske skupine, ki ga naslovi na generalnega sekretarja. Nabavo izvede Dokumentacijsko-knjižnični oddelek. Člani poslanske skupine gradivo prevzamejo in ga imajo v izposoji. Od 1. 1. 2011 se to gradivo pred izposojo evidentira v sistem Cobiss.«

Zmago Jelinčič Plemeniti pa pravi, da to ne drži. »Generalna sekretarka ne pozna zakonodaje, za dodatna pojasnila pa se obrnite na mojega odvetnika Aleksandra Čeferina,« je bil kratek Jelinčič. Pravi, ker ni več v državnem zboru, tega ne namerava komentirati, saj se mu »enostavno ne da«.

Jelinčič se ne odziva

Vodstvo državnega zbora je ugotovilo, da je ob prevzemu ravnanje z gradivom ni bilo primerno urejeno, zato so izvedli notranjo revizijo poslovanja državnega zbora. Opravili so popis nabavljenega gradiva v obdobju 2008–2011. Član poslanske skupine ima lahko gradivo v dolgoročni izposoji, zanj odgovarja, vrniti pa ga mora najkasneje ob koncu vsakega mandatnega obdobja.

Ob reviziji so ugotovili tudi, da imajo nekateri zdaj že bivši poslanci še vedno v izposoji knjige, ki so jih predlagale poslanske skupine. K vrnitvi teh so zato pozvali Cveto Zalokar Oražem, Zmaga Jelinčiča Plemenitega in Vilija Rezmana. Nekdanja Zaresova poslanka je v odzivu zapisala, da naj se v državnem zboru obrnejo na bivšega sekretarja poslanske skupine, Rezmanu pa bo izstavljen račun, saj pravi, da knjige več nima.

 

Deli s prijatelji