PRED VOLITVAMI

Jelinčič: Ostali bomo reveži in hlapci na svoji zemlji

Objavljeno 04. julij 2014 00.43 | Posodobljeno 04. julij 2014 00.43 | Piše: Ma. F.

Svoja stališča so soočili Borut Jakopin, Zmago Jelinčič plemeniti, Dušan Egidij Kubot, Milan Brglez, Igor Šoltes, Violeta Tomič in Vlado Čuš.

LJUBLJANA – Tudi v studiu TV Slovenija je danes potekalo soočenje, v katerem so svoja stališča predstavili Borut Jakopin (Piratska stranka Slovenije), Zmago Jelinčič plemeniti (Slovenska nacionalna stranka), Dušan Egidij Kubot - Totislo (Enakopravni deželani – Naprej Slovenija), Milan Brglez (Stranka Mira Cerarja), Igor Šoltes (Verjamem), Violeta Tomič (Koalicija Združena levica) in Vlado Čuš (Zeleni Slovenije).

Stranka SMC obljublja posodobitev poklicnega izobraževanja, zavzemajo se namreč za dualni sistem, saj bi bili po njihovem mnenju dijaki tako bolje zaposljivi. Jelinčič je odvrnil, da poklicnega izobraževanja sploh nimamo, in kako bi ga lahko potem posodabljali. Šoltes je izpostavil veliko število nezaposlenih diplomirancev.

O medicinski uporabi konoplje

Na vprašanje o uporabi konoplje v medicinske namene, je Kubot poudaril, da je to resna stvar, v kateri mora stroka doreči svoje. Tomičeva je dejala, da so sami za uporabo konoplje tako v medicinske kot tudi v »rekreativne« namene, v legalizaciji vidijo tudi ugodne vplive na gospodarstvo. Z njo se je strinjal tudi Jakopin, Jelinčič pa je dodal, da absolutno podpira uporabo konoplje v vse namene. Tudi Šoltes je bil mnenja, da je konoplja za gospodarstvo velik potencial.

Združena levica v svojem programu obljublja podporo delavskim odkupom podjetij v krizi in skrajšanje delovnega tedna s 40 na 35 ur. Jelinčič je dejal, da bi bili Slovenci lahko že zdavnaj postali lastniki bank, vendar politična situacija to onemogoča, Šoltes pa je izpostavil zadolževanje in privatizacijo ter zatajitev »kontrolnega mehanizma«.

Privatizacija javnih podjetij

V stranki Verjamem obljubljajo konec korupcije v zdravstvu, Šoltes pa je opozoril, da se na področju javnih naročil letno obrnejo kar štiri milijarde evrov. Jelinčič je mnenja, da bi morali znižati cene zdravil, zdravnik pa ne bi smel biti direktor bolnišnice, saj je to delo menedžerjev. Kubot je dodal, da gre v Sloveniji za tajkunska javna naročila in sistemsko korupcijo. SMC podpira centralizacijo, odpravili pa bi tudi posrednike pri javnih naročilih.

Piratska stranka je absolutno proti privatizaciji javnih podjetjih, ki predstavljajo strateško infrastrukturo. SMC je medtem za nadzorovano privatizacijo, pri Telekomu bi privatizirali le storitev, ne pa tudi kabelskih povezav. Združena levica je proti razprodaji državnega premoženja, Enakopravni deželani – Naprej Slovenija pa privatizacijo v Sloveniji označujejo za »katastrofalno nacionalno krajo«.

Deli s prijatelji