SOOČENJE

Jelinčič bi v Stožicah naredil javno hišo

Objavljeno 03. oktober 2014 09.10 | Posodobljeno 03. oktober 2014 09.10 | Piše: Mo. S.

Kaj so pred lokalnimi volitvami povedali kandidati za ljubljanskega župana?

LJUBLJANA – Javnomnenjska raziskava agencije Mediana kaže, da se v prestolnici že v prvem krogu lokalnih volitev obeta gladka zmaga Zorana Jankovića, ki bi ga za župana ponovno izbralo 62,5 odstotka vprašanih. Damjan Damjanovič je drugi z manj kot petinsko podporo, je poročal Pop TV.

Kandidati za župana Ljubljane so se v četrtek soočili v studiih kar treh televizij. Na nacionalni televiziji je spregovorilo vseh 12 kandidatov, medtem ko jih je bilo na Planet TV pet, na Pop TV pa štirje.

Zoran Janković (Lista Zorana Jankovića)

»Ko govorimo o najlepšem mestu, je na prvem mestu Ljubljančan,« je uvodoma na RTV Slovenija povedal Zoran Janković in pripomnil, da je še vedno poln energije ter zagona za delovanje v dobro meščanom in mestu. Ponovno se je zagovarjal zaradi Stožic, kjer je v načrtu trgovsko središče, a projekt že nekaj časa stoji. »Kriv pa je NLB, ki je ustavil kredit, ki ga je že odobril,« pravi, obenem pa zatrjuje, da na svetu ni športnega objekta, ki bi bil tako poceni kot Stožice. »Mesto je dobilo stadion in dvorano za tri milijone evrov neto,« je povedal.

Na očitke, zakaj v Ljubljani v osmih letih ni bilo nobenega referenduma, je odgovoril, da se ta skliče na pobudo meščanov. »To pomeni, da so Ljubljančani zadovoljni s tem, kar imajo, in ne želijo referenduma.«

Za Planet TV pa je povedal, da je treba z razpravo Kučan – Janša končati. Znano je namreč, da ga Milan Kučan podpira: »Prijatelja sva že 30 let.« Janševa SDS pa je podporo napovedala Damjanu Damjanoviču. »Eden je penzionist, drugi je na drugi lokaciji,« je zadevo s Kučanom in z Janšo komentiral Janković.

Na vprašanje v oddaji Epilog, kdaj bomo imeli v Ljubljani Ikeo, pa je dejal, da napoveduje odprtje leta 2017.

Damjan Damjanovič

Zavzema se za racionalnejšo porabo sredstev in za razvoj mesta, meni pa, da je mesto prezadolženo. V Stožicah bi najprej opravil revizijo. »Upam, da je ta 'disaster' zgodba nauk za prihodnost,« je dodal, bi pa namesto trgovin v objektu uredil športni park. Zavzema se za razvoj četrtnih skupnosti, ne le strogega središča. Kot pravi, nekateri v bližini Ljubljani nimajo pitne vode. »Občina je javni servis za ljudi,« je poudaril, o ureditvi Slovenske ceste pa je povedal, da je zdajšnja neprimerna. Sam bi jo popolnoma zaprl ali pa odprl za promet.

Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS)

Napoveduje podzemno železnico, ki je po njegovem še najbolj smiselna, saj je »prometna situacija v Ljubljani grozljiva«. Izračunal je, da bi ena linija stala dve milijardi evrov, prepričan pa je, da bi bila v tem primeru Evropska unija radodarna s sredstvi. Dejal je tudi, da se denar v občini razporeja v neprave smeri. »Vzemimo tisto brv, ki je bila narejena nazadnje. En kvadratni meter te brvi je menda stal štirikrat več kot viadukt pri Mangartu, kjer vozijo kamioni, medtem ko po tej brvi v Ljubljani hodijo pešci,« je očital Jankoviću, češ da govori, da o Ljubljani ve čisto vse. »Za Ljubljano vem vse,« mu je odvrnil Janković.

V Stožicah bi naredil javno hiše, ki je, tako pravi, edina rešitev, ki bi prinesla denar in Stožice rešila. »Stožice bodo postale spomenik požrešnosti in neumnosti,« pravi in se vprašuje, zakaj je treba narediti še eno trgovsko središče, če pa v mesto menda prihaja tudi Ikea.

Irena Kuntarič Hribar (SD)

»Ljubljana nima duše,« je poudarila in dodala, da mora biti mesto za ljudi. Ti po njenem morajo imeti vpliv in morajo biti upoštevani. »Prioritete je treba preusmeriti s kock (gradnja mostov, ureditev trgov ...) na ljudi,« je nadaljevala. V zvezi s Stožicami je povedala, da se v tem primeru zamegljuje odgovornost. »Vsi drugi so krivi, samo upravljavec ne, ki bi moral pri tako tvegani naložbi jasno stati za zadevo in dobro premisliti o njej,« je povedala na nacionalni televiziji in dodala, da bomo imeli skoraj sredi mesta arhitekturni odpadek, če tega ne bomo uredili.

Jožef Jarh (SED)

Denar bi dobil od zaplembe premoženja tistih, ki so se okoristili z občinskim denarjem, in njihovih družinskih članov. Vprašuje se, kaj počnejo organi pregona, ki bi morali po uradni dolžnosti ugotoviti napake v delovanju funkcionarjev. V Stožicah bi dal priložnost mladim, ki bi tam lahko našli nova delovna mesta. Kot pravi, bi jim morali prostore dati v ugoden najem, da bi tam lahko razvijali svoje poslovne ideje. Poudaril je še, da bi morali občanom dati več pravic pri soodločanju o lokalni skupnosti, za zgled pa je navedel Švico, kjer so, tako pravi, referendumi vsakdanja stvar.

Marija Horvat (Desus)

Kot ekonomistka meni, da je denarja dovolj, treba pa ga je izkoristiti in to ekonomisti znajo, je povedala. Meni, da Ljubljana ni prezadolžena in da mestne finance lahko reši. Za projekt Stožice bi si prizadevala, da postane središče zdravega življenja, opozorila pa je na to, da v Sostrem ni ustrezne infrastrukture, ni kanalizacije. Del denarja občanov, ki roma v skupno blagajno, bi tako vrnila v četrtne skupnosti. Iz Slovenske ceste bi naredila avenijo, ki bi povečala pretočnost in naredila mesto bolj prepoznavno.

Miha Jazbinšek (Zelena Koalicija)

Najprej bi odpravil slabosti »mestne upravne družine«, Stožice pa bi preuredil v nacionalno športno središče. Kot pravi, tam ni mogoče imeti trgovskega centra. »Nihče ne more tega kupiti in napolniti v trgovski namen, treba je vse prestrukturirati,« je poudaril. Uvedel bi pametne semaforje in voznike v osebnih vozilih spodbudil, da se začnejo voziti skupinsko, ter jih spravil na rumene pasove.

Martina Valenčič (Naprej Slovenija)

Na Kongresnem trgu bi naredila parkirišče za avtodome, saj želi spodbuditi gospodarstvo. Z avtodomi bi po njenih besedah v Ljubljani prišli poslovneži, ki imajo denar in bi tu iskali poslovne priložnosti. Obenem bi bili pa tudi turisti, pravi Valenčičeva. V Stožicah bi organizirala več prireditev, se pa strinja, da projekta ni mogoče rešiti. Tiste, ki so zanj odgovorni, bi poslala v zapor. Več turistov bi privabila k reki Savi, kjer bi uredila prostore za kampiranje in dodatno turistično ponudbo.

Nataša Sukič (IDS)

»Ljubljana je primer, kako se mesto upravlja nedemokratično,« pravi. Uvedla bi popolno demokratizacijo, torej soodločanje meščanov, zaradi katerega bi v Ljubljani zadovoljno bivali. Meni, da se mesto zdaj upravlja kot podjetje, vprašuje pa se, kako je mogoče, da so v preteklosti dopuščali javno-zasebna partnerstva, ki so povzročila tolikšno luknjo v proračunu. »Stožice se ne smejo nikoli ponoviti,« je povedala, saj gre pri projektu zgolj za interes kapitala, ne ljudi. »Arhitektura je že lepa, ampak tudi nefunkcionalna.«

Gregor Škerl (Krščanski socialisti Slovenije)

Poudaril je, da bi morali varčevati pri projektih, ki se prekomerno plačujejo. Centraliziral bi javna podjetja, s tem pa bi tudi znižali stroške. Zavzema se za delovna mesta mladih, zgradil bi inkubator za razvoj podjetništva, projekte pa bi ponudili mladim, ki bi jih kakovostno opravili. Stožice bi uredil v centralni športni park, saj imamo veliko društev in uspešnih športnikov, ki bi jim prostori prišli zelo prav, ocenjuje.

Aleš Avbreht (SMC)

Zavzel bi se za to, da bi bile informacije o javnih naročilih javne in dostopne, v Stožicah pa bi naredil revizijo, da bi dobil konkretne podatke. Skrbi ga, ker sta v Ljubljani dva razreda meščanov, zato bi najprej poskrbel za kanalizacijo, ceste, pločnike, varnost otrok, uredil pa bi tudi posamezne trge, kamor se mora vrniti življenje. Na Planet TV je poudaril, da bi rad, da bi bila Ljubljana tudi najsrečnejše, ne le najlepše mesto. Na temo mestnega prometa je povedal, da se zavzema za uvedbo sistema P+R, tako da bi se tudi poslovnežu bolj izplačal prevoz z javnim prometom.

Boris Žulj (Solidarnost)

Bil je med pobudniki vseslovenskih protestov, kjer je opozarjal, da bi moral Janković in njemu podobni takoj odstopiti. Pri tem vztraja. Tudi on bi v Stožicah opravil neodvisno revizijo, nikakor pa po njegovem ne smejo postati nakupovalno središče, temveč mora športni park upravičiti svoje ime. »V naši državi se vse da, če je malo dobre volje,« je dodal in pripomnil, če bomo čakali, bodo Stožice le še en spomenik. Po njegovem bi veliko delovnih mest prinesla konopljarna. Občina ima dovolj zemljišč, konoplja je po njegovem uporabna od korenin do vrha in ima večji donos celuloze kot gozdovi, je še poudaril. Kar se tiče mestnega prometa, se zavzema za zaprtje mestnega središča, nasprotuje pa širitvi Dunajske ceste.

Deli s prijatelji