REORGANIZACIJA JAVNEGA SEKTORJA

Jelinčič bi sodnikom ukinil trajni mandat in razkrinkal Erjavca

Objavljeno 25. junij 2014 15.49 | Posodobljeno 25. junij 2014 15.49 | Piše: STA, K. K.

Sodelovati so pripravljeni tudi s stranko SDS, saj »je bistveno, kaj govori ljudstvo. Če ljudstvo nekoga izvoli, ga pač izvoli in to je treba sprejeti.«

Plemeniti meni, da ga sodniki želijo zrezati.

LJUBLJANA – Po nastopu na evropskih volitvah se zunajparlamentarna stranka SNS podaja tudi na državnozborske volitve, pri tem pa pričakuje, da se ji bo uspelo znova prebiti v parlament. Predsednik stranke Zmago Jelinčič napoveduje, da v parlamentu ne bodo tiho, kot niso bili tiho takrat, ko so bili še parlamentarna stranka.

Reorganizacija za javni sektor

Če se jim uspe prebiti v parlament, se bodo po besedah Jelinčiča v SNS zavzemali za znižanje davkov in znižanje obdavčitve dela. Do reza bo po besedah predsednika SNS moralo priti tudi pri »gospodi, ki se je ugnezdila na dobra delovna mesta«, pri čemer torej napoveduje racionalizacijo javnega sektorja.

Brezposelnost bi v SNS odpravljali s spodbujanjem različnih oblik samozaposlovanja. Za male podjetnike in obrtnike, samostojne podjetnike in nekatere družbe z omejeno odgovornostjo pa bi po zgledu Nemčije in Avstrije uvedli pavšalno obdavčitev. »To pomeni, da ti določijo okvir, in če več delaš, imaš več, če delaš manj, pa to države ne zanima,« pojasnjuje Jelinčič.

Stranka namerava, če bo dobila to možnost, prevetriti Davčno upravo RS (Durs), prenehati z »nesmiselnim varčevanjem« in prekiniti gradnjo TEŠ. V SNS nasprotujejo uvedbi davka na nepremičnine, znižali pa bi tudi izdatke za verske skupnosti. Povišali bi pokojnine, znižali kazni za prometne prekrške in ukinili trajni mandat sodnikom ter namesto njega uvedli osemletni mandat.

Menedžerje v zdravstvene zavode

Kar se tiče področja zdravja, so v SNS po besedah njenega predsednika proti temu, da bi bili minister za zdravje ali direktorji zdravstvenih zavodov zdravniki ali farmacevti, »saj gre za strankarsko oziroma kolegialno pripadnost medicinskemu klanu. Na njihovem mestu morajo biti ljudje, ki znajo upravljati denar in finance, torej ekonomisti, menedžerji.« Pojasnjuje še, da bodo zahtevali, da se v zdravstvu vsa naročila izvajajo iz enega skupnega centra na ministrstvu, kjer bi se zbirali ponudbe in povpraševanja iz vse Slovenije, blago pa bi se naročalo neposredno pri proizvajalcih.

Jelinčič napoveduje tudi razkrinkanje tistih, »ki državljanom obljubljajo po 1000 evrov pokojnine, pa tega ne izpolnijo, ki obljubljajo, da bodo pokojnine rasle, pa so se v resnici v zadnjem času znižale«. Pri tem dodaja, da ima v mislih predsednika Desusa Karla Erjavca.

Stavi na Josa Zalokarja

Stranka sicer v volilno kampanjo vstopa z gesloma Še vedno si upamo in Vzemimo si Slovenijo nazaj. Na njeni listi je 64 kandidatov, pri čemer jih bo nekaj kandidiralo v dveh volilnih okrajih. Med vidnejšimi imeni na listi sta igralec Jos Zalokar in nekdanji strankin poslanec Silven Majhenič.

Glede povezovanja Jelinčič napoveduje, da se je stranka pripravljena povezovati s katero koli politično opcijo ali stranko, ki bo Slovenijo vodila naprej in ji bo zagotavljala boljše življenje z manj »policijskega, sodnega in davčnega terorja«. Sodelovati so pripravljeni tudi s stranko SDS, saj »je bistveno, kaj govori ljudstvo. Če ljudstvo nekoga izvoli, ga pač izvoli in to je treba sprejeti.«

Deli s prijatelji