OPOZORILO

Jejte več čebule, 
jagod raje manj!

Objavljeno 03. maj 2015 18.45 | Posodobljeno 03. maj 2015 18.45 | Piše: Jadran Vatovec

Raven pesticidov v evropskih živilih se spet zvišuje, je opozoril dr. Šoltes.

Ko sta se dr. Igor Šoltes in kmetijsko-prehrambni minister mag. Dejan Židan zadnjič dobila na kavi, si noben od njiju ni naročil sadne kupe. Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA, STRASBOURG – Na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta je nekdanji predsednik slovenskega računskega sodišča dr. Igor Šoltes (Verjamem!/Zeleni) v enominutnem (na)govoru opozoril, da Evropska agencija za varnost hrane (Efsa) znova skrb vzbujajoče opozarja na visoko raven oziroma celo na vnovično zviševanje ravni različnih vrst pesticidov v sadju in zelenjavi, ki ju jemo evropski potrošniki: »Novo letno poročilo Efse opozarja na visoko raven različnih vrst pesticidov v hrani. Rezultati kontrolnih dejavnosti v državah članicah Evropske unije, Islandiji in Norveški so pokazali, da so v malo manj kot 81.000 analiziranih vzorcih predelanih in nepredelanih živil našli kar 685 različnih vrst pesticidov, 27,3 odstotka kontroliranega sadja in zelenjave je vsebovalo celo več kot samo eno vrsto pesticidov. Največji delež pesticidov so odkrili v jagodah, breskvah, jabolkih in zeleni solati.« Ups! Drži, ugotovitve Efse potrjujejo, da se raven vsebnosti pesticidov v sadju in zelenjavi v EU znova zvišuje.

Šest pesticidov v osmem zabojčku

Dr. Šoltes je prav zaradi tega več kot upravičeno poudaril: »Vsak osmi zabojček jagod vsebuje sledi celo več kot šestih različnih pesticidov! Treba je poudariti, da trenutni prehranski standardi po mnenju Efse potrošnikov žal ne ščitijo dovolj pred toksičnimi mešanicami oziroma ne zagotavljajo zadostne varnosti. Ker ima izpostavljenost tako številnim pesticidom na dolgi rok zelo negativne vplive na zdravje potrošnikov, bi bilo treba zdajšnjemu stanju narediti konec.«

Tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je že večkrat opozarjala na živila, ki so na območju držav članic EU še posebno oziroma najbolj obremenjena s fitofarmacevtskimi sredstvi oziroma pesticidi. Junija lani je, na primer, komentirala poročili, ki sta bili pripravljeni za leti 2009 in 2010 (samo v teh dveh letih so namreč evropski strokovnjaki natančno preverili približno 300 različnih vrst živil in analizirali več kot 14 milijonov različnih snovi). Kaj pa, denimo, za leto 2012?

Moški pa naj jagode olupijo

image

Okus jagod lahko izboljšujemo, denimo, s smetano: pesticidi ga zagotovo ne. Foto: Shutterstock

Nedavna obsežna epidemiološka raziskava, ki so jo opravili na bostonskem Harvardu, je pokazala, da imajo moški med 18. in 55. letom starosti prav zaradi sadja, ki vsebuje pesticide, težave s plodnostjo: za moške, ki bi še radi imeli otroke, naj ne bilo priporočljivo jesti v ZDA pridelanih jagod, jabolk in hrušk. Od zelenjave pa špinače in paprike. Moški, ki so vsak dan pojedli najmanj obrok in pol sadja, ki je vseboval pesticide, so imeli v povprečju celo do 49 odstotkov manj semenčic od vrstnikov z drugačnimi prehranjevalnimi navadami. In kaj jim zdaj priporočajo strokovnjaki Harvarda? Ni dovolj, pravijo, da pod tekočo vodo operejo vse tvegano sadje, nujno ga je treba tudi olupiti. Vemo pa, da vsaj jagod ni lahko. 

Najprej dobra, že leta 2013 slaba

Dobra novica: v letih 2011 in 2012 sta se raven ostankov (sledi) pesticidov v tistih živilih, v katerih so bili nad dovoljeno mejo, oziroma tudi število vseh takšnih živil zmanjševala. V EU in tudi – tega smo bili lahko še posebno veseli – v Sloveniji. V Sloveniji so bila ves ta čas še najmanj oporečna živila iz ekološke pridelave ter hrana za dojenčke in majhne otroke. Strokovnjaki so poleg tega že večkrat pojasnili, da bi kazalo uvrščati na naše jedilnike čim več sadja in zelenjave, ki ga skoraj nikoli ne najdemo na seznamih živil, ki vsebujejo škodljive pesticide: slive, ribez, korenje, ohrovt, večina stročnic in, ne nazadnje, čebulo. In, ja, sadje in zelenjava, pridelana v Sloveniji, vsebujeta manj ostankov pesticidov od tistih, uvoženih od drugod.

Slaba novica: v letu 2013 se je vsebnost pesticidov v sadju in zelenjavi, ki sta na voljo potrošnikom v EU, znova začela povečevati. Daleč največ pesticidov so po poročanju Efse leta 2013 odkrili v jagodah, breskvah in jabolkih ter v zeleni solati. Če so še leta 2012 »samo« v 26,1 odstotka vrst sadja in zelenjave na policah velikih trgovin odkrili ostanke več kot enega pesticida, je bilo leta 2013 takšnih vzorcev znova več od 27 odstotkov. Ostanke več pesticidov so odkrili v kar 63 odstotkih pregledanih vzorcev jagod, v 53 odstotkih vzorcev breskev, v 46 odstotkih vzorcev pregledanih jabolk in v 36 odstotkih vzorcev zelene solate. Ups in še enkrat ups. Večja previdnost oziroma izbirčnosti zato zagotovo ni odveč. 

Ni dovolj, da Efsa poroča

V »novem«, šele nedavno objavljenem letnem poročilu Evropske komisije za varnost hrane so ugotovitve o živilih, kontaminiranih s pesticidi, ki so jih strokovnjaki pregledovali leta 2013. Vsako naslednje poročilo žal potrdi, da lahko na trgu vedno kupimo živila, ki vsebujejo pesticide. Največ vzorcev živil, ki vsebujejo previsoko raven pesticidov, v EU uvažamo z drugih celin. Leta 2013 je Efsa v Sloveniji analizirala 1067 vzorcev živil in ugotovila, da jih 617 (57,8 odstotka) ni vsebovalo zaznanih pesticidov, da je 440 vzorcev (41,2 odstotka) vsebovalo pesticide, vendar so bili ti pod ravnijo, še dopustno v EU, in da je 1,7 odstotka vseh vsebovalo več pesticidov, kot je dovoljeno v EU. Manj kot en odstotek vzorcev ni bil v skladu z direktivami EU. Previsoko raven pesticidov so v Sloveniji nazadnje odkrili v vzorcih breskev, zelene solate in pomaranč ter špinače, paprik, bučk in kolerabe. Predvsem uvoženih. Analize niso dovolj, EU bi morala preventivno in kurativno ukrepati proti tistim, ki ogrožajo naše zdravje. 

 

Deli s prijatelji