PRIČAKOVANO

Jedrska v remont, čez mesec dni v uporabi

Objavljeno 09. april 2015 16.07 | Posodobljeno 09. april 2015 16.07 | Piše: D. P., STA

Predsednik uprave Stane Rožman je ob današnji napovedi remonta povedal, da naj bi Nek vnovič vključili v omrežje predvidoma sredi maja, pri remontnih postopkih pa ne pričakujejo zapletov.

Kdaj dovolj evrov za razgradnjo v Krškem?

KRŠKO – Nuklearno elektrarno Krško (Nek) bodo po njenem 27. gorivnem ciklu v soboto proti jutru izključili iz omrežja in zaustavili, hkrati pa se bo začel njen predvidoma nekaj več kot 30-dnevni redni remont. Stal bo približno 30 milijonov evrov. Nek bo navedeni strošek pokril z lastnimi sredstvi, je povedal predsednik njene uprave Stane Rožman.

Rožman je ob današnji napovedi remonta povedal, da naj bi Nek vnovič vključili v omrežje predvidoma sredi maja, pri remontnih postopkih pa ne pričakujejo zapletov. V času remonta, pri katerem bo poleg nuklearkinih delavcev sodelovalo še približno tisoč zunanjih sodelavcev, bodo hkrati z menjavo goriva in rednimi vzdrževalnimi deli izvedli 25 tehnoloških posodobitev za okrepitev varnosti in zanesljivosti delovanja elektrarne.

V okviru preventivnih pregledov, vzdrževalnih posegov in posodabljanja sistemov, opreme ter struktur bodo zamenjali 56 gorivnih elementov, opravili vizualni in ultrazvočni pregled goriva, ultrazvočni pregled svežnjev kontrolnih palic in reaktorske posode, s cevnih sten uparjalnikov bodo sprali usedline, pregledali cevi uparjalnikov ter izvedli remont ene od dveh nizkotlačnih turbin.

Sicer pa bodo nadaljevali nadgradnjo varnostnih sistemov, ki so jo začeli pri prejšnjem remontu. Takrat so izvedli njen prvi del, drugega bodo letos, zadnjega pa v okviru prihodnjega remonta po 18-mesečnem delovanju elektrarne.

Med večjimi posegi bodo letos opravili rekonstrukcijo struktur reaktorja za stabilizacijo tokov hladila skozi sredico. Odpravili bodo doslej zabeležene ali predvidene napake na gorivnih palicah. Poškodbe na teh so namreč zaznali že pri prejšnjem remontu, v manjši meri pa tudi pred kratkim predvideli na vsaj eni od več kot 28.000 gorivnih palic.

Deluje varno

Ob tem je Rožman zatrdil, da je stanje goriva vse od ugotovitve predvidene poškodbe februarja letos stabilno, elektrarna pa ves čas obratuje varno, s polno močjo in brez vplivov na okolje.

Glede odprave omenjene napake je dejal, da so po remontu leta 2013 začeli priprave projekta za preprečitev prečnih tokov, ki povzročajo vibracije in zato poškodbe gorivnih palic. S prilagoditvijo, ki jo bodo izvedli med novim remontom, pa bodo del hladilnega toka, med drugim potrebnega za hlajenje notranjih struktur reaktorja, preusmerili, kar bo preprečilo vibracije ter zagotovilo dolgoročno celovitost goriva.

Sicer bodo med drugim še zamenjali središčno instrumentacijo, posodobili dizelski generator varnega napajanja, prenovili celotni sistem napajanja lastne rabe stikališča, prilagodili sistem varnostne oskrbovalne vode in izboljšali sistem hlajenja bazena za izrabljeno gorivo.

Glede delovanja Nek v njenem zadnjem ciklu je predsednik uprave poudaril, da je danes preteklo 500 dni neprekinjenega delovanja nuklearke pri polni zmogljivosti in brez posebnosti.

Nek sta tudi lani zaznamovala dva dogodka. Uprava RS za jedrsko varnost je junija lani izdala odločbo, ki potrjuje, da je krška nuklearka izpolnila vse varnostne pogoje za svoje prihodnje 10-letno delovanje. Njena lastnika pa sta novembra lani sprejela odločitev o njenem obratovanju do leta 2043.

Lani pisali zgodovino

Rožman je še izpostavil, da je Nek v zadnjem gorivnem ciklu v omrežje oddala nekaj manj kot 8,4 milijona megavatnih ur električne energije, lani pa je prvič v svoji obratovalni dobi presegla proizvodnjo šest milijard kilovatnih ur na leto.

Njeni tekočinski in plinski izpusti radioaktivnih snovi so bili tudi v 27. gorivnem ciklu daleč pod upravno omejitvijo in tako rekoč nični, je ocenil.

Opozoril je tudi na težave z odlaganjem nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov. Njihove zmogljivosti so namreč zasedene že v devetih desetinah. Sredi maja pa načrtujejo začetek rekonstrukcije manipulativnega prostora za radioaktivne odpadke, ki se zaradi pritožbenih mehanizmov v postopku javnega naročanja do zdaj še ni začela.

Glede hrvaške namere, da v svoji državi zgradijo lastno odlagališče radioaktivnih odpadkov, je menil, da je vsakršno ugibanje glede tega še prezgodnje. Na koncu bo odločilna ekonomičnost, je še povedal Rožman.

Deli s prijatelji