DOKUMENTI

To je za državo strateškega pomena

Objavljeno 03. marec 2015 20.02 | Posodobljeno 03. marec 2015 20.02 | Piše: STA, Mo. S.

Republika Slovenija, holding, Kapitalska družba, PDP in DUTB so imeli leta 2013 lastniške deleže v 107 družbah, vključno z bankami in zavarovalnicami.

Velika nemška koalicija bo poslancem zvišala plače.

LJUBLJANA – Predlog strategije upravljanja državnih naložb, ki se vrti zlasti okoli vprašanja o strateško pomembnih naložbah in o potencialnih naložbah, na voljo za prodajo, kot ključni cilj leta 2020 navaja ustvarjanje donosa v višini devetih odstotkov na knjigovodsko vrednost kapitala. Predlani je ta dosegel 2,9 odstotka.

Vrednost premoženja, merjenega z vsoto knjigovodskih vrednosti kapitalskih deležev, je konec leta 2013 za državo in za takratno Slovensko odškodninsko družbo, danes Slovenski državni holding, znašala skupaj 11,2 milijarde evrov. Od tega je na premoženje v neposredni lasti RS odpadlo 10,59 milijarde evrov, izhaja iz predloga strategije, datiranega s 24. februarjem.

Katera podjetja so strateška?

Ta vsebuje vsebinske kriterije za razvrščanje kapitalskih naložb. Za strateške naložbe so po predlogu označena podjetja, ki izvajajo ključne infrastrukturne naloge, pomembne za oskrbo z viri in energijo, ter operaterji javnih omrežij, ki opravljajo pomembne javne storitve in ki povečujejo konkurenčnost celotne gozdno-lesne vrednostne verige.

Dokumente najdete spodaj.

Za pomembne naložbe pa so označene sistemske finančne institucije in skladi rizičnega kapitala, loterija in igre na srečo, razvojno in tehnološko pomembna podjetja, ki obvladujejo ključne tehnologije, razvojni in kompetenčni centri ter centri odličnosti in podjetja, ki imajo pomembno vlogo pri povezovanju podjetij v dobaviteljske verige in internacionalizaciji gospodarstva.

Pri tem je za posamezni kriterij predlagana tudi utež oz. stopnja strateškega pomena. Največjo težo ostati strateška naložba bo imelo po predlogu denimo podjetje, ki je integrator verige vrednosti in ima vse ključne poslovne funkcije v Slovenije.

V dokumentu razvrstitev posameznih naložb tako še ni opredeljena. Republika Slovenija, holding, Kapitalska družba, PDP in Družba za upravljanje terjatev bank so imeli leta 2013 lastniške deleže v 107 družbah, vključno z bankami in zavarovalnicami. Oba sektorja sta v strategiji obdelana v posebni prilogi.

Deli s prijatelji