SELITEV NA BALKAN

Je Velenje pred socialno bombo?

Objavljeno 04. april 2012 23.20 | Posodobljeno 04. april 2012 23.43 | Piše: M. U.

Zaradi morebitne selitve proizvodnje je delavce Gorenja strah za delovna mesta.

Zaradi morebitne selitve proizvodnje je delavce Gorenja strah za delovna mesta (foto: Brane Piano).

VELENJE – Ob morebitni selitvi proizvodnje Gorenja iz Velenja na druge lokacije zunaj Slovenije, predvsem v Srbijo, se velenjski sindikat kovinske in elektro industrije zavzema za zaščito interesov delavcev.

Delavce je strah za delovna mesta

Predsednik podjetniškega sindikata Gorenja Žan Zeba je povedal, da je zaposlene v Gorenju, ki načrtuje optimizacijo proizvodnih lokacij, zelo strah izgube delovnih mest. Sindikalist Zeba je za Slovenske novice povedal, da od uprave Gorenja zahtevajo, da ob izgubi delovnih mest v slovenskem delu podjetja vsem delavcem zagotovijo nadomestno delo. Kot poudarja sindikalist,  je v slovenskem delu Gorenja v zadnjih letih izgubilo delo 2000 delavcev, zato od vodstva pričakujejo, da vsako morebitno selitev proizvodnje preuči z ekonomskega stališča in kaj to pomeni za delavce.

Uprava Gorenja odločitve o selitvi proizvodnje še ni sprejela

Zeba je tudi pojasnil, da je uprava Gorenja sprejela njihova opozorila in napovedala, da bo vsem delavcem, ki bi ostali brez dela, poiskala nadomestno službo. Sicer uprava in nadzorni svet Gorenja, ki je v zadnjih treh letih število zaposlenih zmanjšalo za 2000, nista sprejela še nobene odločitve o različnih možnosti optimizacije.

V četrtek in petek o optimizaciji lokacij tudi na zborih delavcev

Po zagotovilih uprave Gorenja si prizadevajo, da optimizacija proizvodnih lokacij, s katero bodo v četrtek in petek seznanili tudi zbor delavcev, ne bi imela večjega vpliva na število zaposlenih v Sloveniji. »Ko bodo končne odločitve sprejete, jih bomo seveda zainteresirani javnosti tudi sporočili,« so še navedli v Gorenju.

Deli s prijatelji